Nedelja dan, ki ga radi preživimo v krogu družine in prijateljev. Ponavadi se vsi zberemo pri nedeljskem kosilu, veselo druženje pa potem traja do popoldneva. A zagotovo se je vsak, ki je zadolžen za domače kosilo, kdaj znašel pred dilemo kaj kuhati.

Ne glede na to, kako radi vihtimo kuhalnico, se velikokrat zgodi, da ne vemo, kaj bi kuhali. Enostavno nam zmanjka idej. Ker vsakomur kdaj zmanjka idej predlagamo, da to nedeljo za kosilo pripravite obaro po Aninem receptu.

Sestavine:
  • 350–400 gramov govejega plečeta
  • 2–3 večji korenčki
  • 6 manjših krompirjev
  • 2 stroka česna
  • 1 manjša čebula
  • 2 pesti pečenega ali kuhanega kostanja
  • ščepec peteršilja, majarona, sladkorja in popra
  • sol po okusu
  • 2 dl rdečega vina
  • 500-800 ml goveje juhe ali vode
  • 1/2 čajne žličke paradižnikove mezge/koncentrata
Navodila za pripravo:
  • Meso dobro zapečemo na nekaj žlicah olivnega olja. Popečeno odstranimo na krožnik. Na olju popečemo še drobno narezano čebulo, da se nežno spusti, nato pa ji dodamo na večje koščke narezano korenje in krompir. Pražimo ju le toliko časa, da se nežno obarvata, nato pa dodamo drobno narezan česen, počakamo, da zadiši, in dodamo nazaj meso.
  • Prilijemo vino. Vsebini dodamo slabo čajno žličko soli in lep ščep popra, ščepec sladkorja ter preostale začimbe. Prilijemo jušno osnovo in vsebino zavremo.
  • Na nižji temperaturi jed počasi kuhamo nadaljnjo uro ali dve. Zadnjih 10 do 15 minut dodamo pečen kostanj in paradižnikovo mezgo. Po okusu dosolimo in kuhamo še 10 do 15 minut.
  • Obaro postrežemo.
Dober tek!