Božiček je veliko mlajši od dedka Mraza in je novodobna mitološka osebnost, ki obdaruje otroke (seveda le pridne, kar so pa tako ali tako vsi) v noči pred božičem. V angleščini se po navadi imenuje Santa Claus in ga vsi kličejo Santa, v nemščini Weihnachtsmann, v italijanščini Babbo Natale, v francoščini Père Noël. Mi mu preprosto rečemo Božiček.

Vse se je začelo v Združenih državah Amerike, v talilnem loncu različnih kultur in tradicij. Nizozemski priseljenci so v Ameriki praznovali svetega Miklavža na podoben način, kot ga poznamo tudi pri nas. Temu praznovanju so se priključila nekatera druga izročila zlasti iz Skandinavije. Nastal je novodobni mit, ki je bil verjetno prvič objavljen v letu 1823 pod naslovom The Night before Christmas (Noč pred božičem). Avtor pesmi ni točno znan, najpogosteje pa v zvezi s tem omenjajo Clementa Clarka Moora in Henryja Livingstona ml.

Prvi božiček v rdečem!

V letu 1931 je risar Haddon Sundblom v reklamni akciji podjetja Coca-Cola prvič narisal Božička v rdečih oblačilih z belo obrobo. Ta podoba je kmalu postala svetovni standard za Božička in s tem neplačan reklamni agent za Coca-Colo. Mit o Božičku se je razširil iz Amerike tudi v druge dežele sveta, zlasti preko ameriških filmov in glasbe.

Božiček med Slovenci

V Sloveniji v preteklosti Božiček v zgoraj predstavljeni obliki sploh ni bi znan - na božič so Slovenci praznovali dan Jezusovega rojstva. Le ponekod se je med Slovenci prijel nemški običaj, da na božič otroke obdaruje Kristkindl, ki so ga včasih poslovenjeno imenovali tudi Božiček (tj. mali bog). V Sloveniji je dolga leta darila nosil le dedek Mraz, ki naj bi živel nekje na Triglavu, uvožen pa je bil iz Sovjetske zveze. A ob osamosvojitvi so k nam prišli tudi vsi ameriški komercialni prazniki, vključno z ameriškim božičem in Božičkom. V zadnjih letih je Božiček razširjen zlasti med neverujočimi, sveti Miklavž pa med verujočimi Slovenci.

Piškoti snežaki brez peke

Sestavine:

125 gramov maslenih piškotov (sama sem uporabljala brezglutenske Schaer Maria)

3 pesti lešnikov (ali mandljev, orehov, pistacij, makadamij)

300 gramov bele čokolade

1/3 čajne žličke cimeta

5 žlic kokosovega olja

6-9 žlic agavinega sirupa (ali medu, javorjevega sirupa)

čokoladne kapljice za okras

suhe marelice za okras

 4-6 žlic kokosove grobe moke

Navodila za pripravo:

1. Lešnike fino zmeljemo. Dodamo jim piškote in obe sestavini miksamo da dobimo fino zmes.

2. Čokolado stopimo na vodni kopeli in jo tri polne žlice dodamo k piškotni zmesi. Zmesi dodamo še stopljeno kokosovo olje, cimet in agavin sirup. Miksamo da se sestavine povežejo in dobimo zmes, ki se pusti oblikovati. Če se zmes preveč drobi, dodamo malce več sirupa, da bo bolj lepljiva.

3. Iz zmesi oblikujemo kroglice in jih sploščimo na krog debeline slabega centimetra.

4. Kroge premažemo z belo čokolado, potresemo s kokosom in jih okrasimo s čokoladnimi kapljicami. Za nos odrežemo trikotnike iz suhih marelic in jih pritrdimo v čokolado. Pomembno je, da kapljice in nosek dobro pritisnete v zmes, da bodo ostale na mestu, ko se bo čokolada strdila.

5. Piškote ohladimo in hranimo na hladnem tudi do tri tedne. Brez težav jih lahko tudi zamrznete.

Dober tek !