Otroci obožujejo rojstne dneve, še posebej svoje, ko imajo lahko veliko zabavo in seveda dobijo tudi darila. Med tem, ko otroke prevzamejo občutki sreče, starše predvsem skrbi organizacija zabave, ki ob številnih malih gostih lahko postane prav naporna. A nikar ne pozabite, da otroci ne komplicirajo. Njim je pomembno le to, da imajo zabavo in prigrizke, ki jih imajo radi tudi njihovi prijatelji. Krona zabave pa sevda mora biti velika, slastna torto!

Da bo poseben dan potekal po načrtu, je tukaj nekaj super organizacijskih nasvetov.

Kdaj praznovati: Če je dan rojstnega dne ravno ob koncu tedna, je to odlično! Če ni tako, izberite dan, ki je najbliže temu, saj ima večina povabljenih čas ravno takrat. Uro praznovanja pa prilagodite temu, ali boste postregli s kosilom ali popoldanskim prigrizkom.

Kje praznovati: Če imate na voljo primeren prostor, vam svetujemo, da praznujete kar doma. Če pa želite brezskrbno praznovanje, kjer drugi poskrbijo za vse potrebno, se lahko obrnete na ponudnike praznovanj. Izbirate lahko med ponudniki hitre prehrane, animatorji na kopališčih, v bowling centrih, na drsališču, v živalskem vrtu.

Tematsko praznovanje: Če je otrok starejši, ga vključite v priprave in naj si sam izbere temo praznovanja. Letos so zagotovo moderni junaki iz filmov Vojna zvezd, vedno smo navdušeni nad gusarji, princeskami, Piko Nogavičko, vesoljci ... Skratka, tematski rojstni je lahko še posebno razburljiv. Seveda naj tudi gostje pridejo v maskah, v temi rojstnega dne pa naj bodo vabila in okrasitev.

Igre in majhne nagrade: Otroci bodo pri različnih igrah in ugankah navdušeno sodelovali, če bodo dobili za nagrado manjše darilo. To so lahko le sladkarije ali manjša pozornost.

Vabila: Vabilo lahko izdelate sami ročno ali elektronsko in pošljete staršem vsaj dva tedna prej, lahko tudi več. Če so vabila še v izdelavi, je dobro, da povabljene o terminu praznovanja obvestite po telefonu, osebno, e-pošti, Facebooku ali SMS-sporočilu, da bodo dovolj zgodaj obveščeni.

Torta: Vsako praznovanje se zaključi s pihanjem svečk na torti. Če ste kreativni, jo lahko spečete sami, bolj tematske oblike prepustite slaščičarjem ali pa najdite drugo alternativo torti.

Ne pozabite na fotografiranje, da spomini ne bodo zbledeli. Fotografije lahko potem pošljete tudi staršem vseh malih gostov.

Anini družinski obredi

O pomembnosti skupnih obedov, prijateljskih večerov in družinskih zabav smo se pogovarjali z Ano Žontar Kristanc, ki na spletni strani www.aninakuhinja.si s svojimi recepti in idejami navdušuje in navdihuje vse.

Zakaj in kako je treba poskrbeti, da se družina zbere za mizo in skupaj obeduje?

»Pri nas doma smo se ne glede na urnike, delo ... vsak dan za kosilo zbrali za mizo. Takrat je bil čas za pogovore in izmenjavo utrinkov dneva in ne samo čas, da smo jedli. Te ukradene ure od dnevnega vrveža so največ vredne in sama se bom zagotovo trudila, da jih ohranim tudi v moji mali družini. Za zdaj se Liam še doji, zato včasih ni mogoče, da bi bili vsi za mizo, vendar ko bo tudi on začel jesti gosto hrano, bom pri kosilu za mizo vztrajala.«

Koliko se ob koncih tedna družite s prijatelji?

»Priznam, da je to z dvema tako majhnima otrokoma težje, ampak kljub temu vsake toliko časa prija večer za druženje/klepete in razlog, da se zraven tega razvajamo z dobro hrano in pijačo. Pri nas bo ta teden prvi večer v takšnem stilu, odkar je na svet prišel Liam, in iskreno že komaj čakam. Bomo pa imeli tematski večer, in sicer kostanjev večer za sosede. Luštno bo!«

Opazili smo, da si začela kuhati stare slovenske jedi, je to tvoja ljubezen do babičine kuhinje ali mogoče kaj drugega ... ?

»Obožujem slovensko kuhinjo. Menim, da imamo veliko res božansko dobrih domačih receptov – ogromno tudi takšnih, ki so malce pozabljeni ali pa le potrebujejo malce sodobnega dotika. Ravno zato sem se odločila, da bom v sodelovanju s Coca-Colo poseben del svoje kulinarike na svoji spletni strani namenim tudi tradicionalnim slovenskim jedem in v obliki spletnih video receptov so res nekaj posebnega in še bolj približani bralcem, saj lahko vidijo, kako to jed pripravim sama.«

Besedilo: Tanja Pogačnik, Organizacija dogodkov za otroke Rubi in Rudi