Pisateljica in televizijska kuharica Ana Žontar Kristanc obožuje jesen, pa ne samo zaradi čudovite in pisane narave, temveč predvsem zaradi jesenskih dobrot. Te rada pripravi v svoji kuhinji in z njimi »pockrlja« svoje fante, ali pa pogosti obiske. Zaupala nam je, katere so ter razkrila tudi tipičen jesenski recept, ki bo navdušil vaše brbončice.

Ana prizna, da so njena prva misel na jesensko hrano kostanj, gobe in buče. Medtem, ko je buč vedno dovolj, pa je letos razočarana nad kostanjem in gobami. »Z mojima malčkoma smo namreč po dveh urah nabiranja kostanja v gozdu nabrali le dobro pest in tako smo se odločili, da ga letos kar kupimo. Medtem, ko gobice na žalost nismo našli nobene,« je potrto povedala Ana, ki je s kupljenim kostanjem doma naredila pravo pojedino.

Pri tem ji je seveda pomagal sinček Timon. »Ker jeseni strašno pašejo jedi na žlico, sva naredila kostanjevo obaro. Bila je res odlična. Pa seveda kostanjevo kremo/marmelado, ki je šla v shrambo in jo bomo pojedli čez zimo,« je povedala Ana in dodala, da je bil Timon povsem navdušen nad obaro in jo pojedel cel krožnik, ter že komaj čaka, da mamica spet pripravi krožnik slastne »juhe s kostanjem«, kot se je izrazil sam.

Vampi ne pridejo na jedilnik

Oba njena fanta, tako Timon, kot mož Kristjan obožujeta juhe, zato so te kar redno na njihovem jedilniku. Največkrat sta to goveja juha in seveda sezonska iz buč in cvetače. »Mojemu možu so vedno najbolj všeč palačinke, pa naj bo to poletje, zima ali jesen. Je pa tudi velik ljubitelj juh, ki so jeseni in pozimi pri nas večkrat na jedilniku,« je razkrila plavolaska in zaupala, po čem v njenem stanovanju zagotovo ne bo dišalo.

                  

»Jaz ne jem le ene jedi in to so vampi. Ker jih tudi dragi nima pretirano rad, jih praktično ne pripravljam. Drugače pa s fanti jemo vse. Naši jedilniki so raznoliki in zanimivi in seveda kar je najbolj pomembno, topli in skuhani doma,« je navdušeno povedala. Glede na to, da je Ani zdravje na prvem mestu, jeseni rada pripravlja hrano, ki pogreje naše telo in poskrbi za močan imunski sistem. »Jesen je polna buč, jabolk, cvetač, kislega zelja, repe... vsa ta zelenjava je neverjetno zdrava in da se jo pripraviti na tisoč in en način. Priporočam vsem, da izkoristijo sezonske dobrote in jih poskušajo čim večkrat vključiti v jedilnik. Sicer pa je najbolj važno, da je obrok domač in topel, ter preživet ob druženju s svojimi najbližjimi,« je za konec povedala Ana.