Bližajo se prvi decembrski praznični dnevi in v kuhinji simpatične kuharice Ane Kristanc Žontar bo kmalu zadišalo po piškotih in pecivu.

Čeprav bodo letos priprave bolj naporne, saj se je družina pred nekaj meseci povečala še za enega člana, poleg tega pa jim je ponagajala tudi bolezen, se svetlolaska že nadvse veseli praznikov, zaupala pa nam je tudi okusen recept, s katerim si boste tudi sami lahko posladkali dni, ki prihajajo.

»Vsako leto pripravim Miklavževe parkeljne iz kvašenega testa, letos pa bom v to vključila tudi Timona. Tako vsak izmed otrok dobi enega hudička, kot malo pozornost. Poleg tega pa bomo seveda obiskali v bližnjem kulturnem domu igro z obiskom Miklavža, malček je nad tem tako navdušen, da hrani vabilo in ga ne spusti iz rok. Zelo se veselim tega, saj bodo z nami tudi moji nečaki in nečakinje,« je povedala Ana, ki se je že kot mala deklica bolje spoznala z Miklavžem, saj so doma vedno praznovali prihod dobrega strica in njegovih pomočnikov.

Še preden pa je prišel, so morali biti otroci zelo pridni, poleg tega pa so na list papirja napisali tudi svoje želje. »Svoje pismo sem pustila na okenski polici v sobi, tako da ga je zagotovo našel. Obiskal nas je tudi Miklavž s parkeljni in vsi smo bili povsem prestrašeni ter smo pridno molili, v tem času pa je dobri mož za nas pripravil darila,« se dobro spominja kuharica, ki se še danes boji zlobnih mož, ki spremljajo sv. Nikolaja. »Še vedno se bojim parkeljnov, čeprav se dobro zavedam, kaj se skriva pod maskami. Kar pri srcu me stisne, kadar jih slišim,« prizna mamica dveh otrok, zaradi njenih dveh malčkov pa bo letošnje praznovanje še toliko bolj sladko.

To bo sicer prvo leto za Timona, ki počasi začenja razumeti dogajanje. »Božiček in Miklavž sta gospoda, ki nosita darila. Mislim, pa da se vsega povsem še vedno ne zaveda,« je prepričana Ana. Vsako leto tako Miklavžujejo pri Aninih starših, kjer se družijo in uživajo ob dobrotah. »Mami kaj speče, jaz pa prinesem tudi kakšne piškotke ali pecivo. Vsako leto preseneti s čim novim, lansko leto je tako bližnje razvajala z hitrimi medenjaki iz spletne strani Anina kuhinja. Letos pa upa, da bosta oba malčka zdrava, saj v njihovem domu v zadnjih nekaj tednih razsaja bolezen, da bo lahko naredila vsaj parkeljne. »Že to bo pravi uspeh,« v smehu pove svetlolaska.

Recept za medenjake!

Sestavine za medenjake:

  • 80 gramov koruznega/jedilnega škroba
  • 260 gramov pšenične bele moke
  • 115 gramov temnega nerafiniranega trsnega sladkorja
  • 1/3 čajne žličke cimeta
  • 1/3 čajne žličke mletega ingverja
  • 1/8 čajne žličke mletih klinčkov
  • 1/8 mletega črnega popra
  • 1 čajna žlička burbonskega vaniljevega sladkorja
  • 1/4 čajne žličke mletega muškatnega oreščka
  • 1/3 čajne žličke soli
  • 1 jajce
  • 60 gramov kostanjevega medu
  • 1 čajna žlička pecilnega praška
  • 125 gramov masla sobne temperature

Sestavine za sladkorni preliv:

  • 200 gramov sladkorja v prahu
  • približno 4 žlice hladne vode
  • 1/2 vaniljevega stroka
  • ščepec mletega ingverja in cimeta

Navodila za pripravo:

V posodo presejete moko, pecilni prašek in škrob. Sestavinam dodate muškatni orešček, cimet, mlete klinčke, poper in sol ter vsebino premešate. V manjši posodi stehtate med. Maslo, trsni sladkor in vaniljev sladkor mešate z ročnim mešalnikom dokler ne dobite rahle in puhaste zmesi. V takšno zmes na hitro vmešate jajce. Mešate ga torej samo toliko časa, da se sestavine povežejo. Takrat dodate med in prav tako mešate dokler se lepo ne vmeša v ostale sestavine.  Medeni zmesi dodate zmešane suhe sestavine in vsebino mešate dokler ne dobite testa. Iz njega oblikujete kroglice v velikosti oreha. Kroglice za slabo uro položite v hladilnik nato pa jih na pekač obložen s papirjem za peko in naprej v segreto pečico na 180 stopinj za 13-14 minut. Položite jih na zgornjo tretjino pečice. Pečeni morajo biti zelo mehki in le toliko čvrsti da držijo obliko. Takšne pustite da se ohladijo na pekaču. Ko se bodo ohladili, se bodo tudi nežno še strdili. Ko so medenjaki hladni pripravite sladkorni preliv. Vaniljev strok razpolovite in polovici stroka odstranite semena. V posodo stresite vse sestavine in jih z metlico stepate da dobite lepo gladko zmes brez grudic. Preložite jo v manjšo posodico. Medenjake potopite v sladkorni preliv in položite na rešetke, da odvečni preliv steče stran in se preliv nežno strdi.

Dober tek!