Številne mamice vedo, kako zabavno, hkrati pa tudi zahtevno je ustvarjanje z malčki. Tega se še kako dobro zaveda simpatična kuharica Ana Žontar Kristanc, ki v svoje ustvarjanje velikokrat vključi sinčka Timona.

"Prejšnjo nedeljo sva se lotila ustvarjanja slastnih in sladic, za kar sva potrebovala kar nekaj časa, saj je Timon že med ustvarjanjem veliko poskušal in se sladkal," v smehu pove Ana, ki malčka počasi že navaja na kuho. S tem mu želi vzbuditi željo po ustvarjanju v kuhinji, prav tako pa mu pomagati na bolj samostojni poti za v prihodnje. "Rada bi, da bi sam nekoč znal kaj skuhati, saj mislim, da tudi fantom spretnosti v kuhinji lahko pridejo še kako prav," je prepričana svetlolaska, ki prihodnji teden pripravlja tudi kulinarični večer za male kuharje, če jim seveda ne bo vnovič ponagajalo zdravje.

Tako bodo malčki lahko izdelovali in krasili piškotke iz maslenega kvašenega testa ter se ob tem zagotovo neizmerno zabavali. "Otroci so dosti bolj sposobni, kot si mislimo, zato lahko marsikaj naredijo z le malo spodbude. Timon med kuhanjem velikokrat naleti na izziv in se ob tem še toliko bolj potrudi, tako z mešalnikom meša sestavine, razbija jajca in valja testo. Otrokom je treba pustiti tudi nekaj svobode, ne smemo jih le zavijati v vato," pove Ana, ki je poleti že vodila kuharske delavnice za otroke, na katerih so malčki sami kuhali in pekli prave dobrote. Seveda pa ustvarjanje z malčkom zahteva nekaj več časa, rezultat pa je prav tako nekaj več umazane posode, kar pa na koncu sploh ni pomembno.

"Ne sme nas biti strah nereda, saj je bistveno predvsem to, da pri tem uživajo. Mene rešuje pomivalni stroj," z nasmehom na ustnicah pojasni kuharica in ob tem pripomni, da tudi številne bralke njenega bloga Anina kuhinja uživajo v peki slaščic z malčki, o tem pa pričajo številne fotografije, ki priromajo na njen elektronski naslov. Družinska peka otroke še močneje poveže s starši, zato je pomemben del druženja tako kot igra. "V kuhinji sta se nama pridružila Kristjan z Liamom v naročju, saj nas tudi najmlajši član naše družine že opazuje med kuhanjem. Timon je bil kot dojenček z menoj pogosto v kuhinji," ponosno pove Ana, malček pa ji prav tako pomaga med sesanjem. Čez nekaj let bo njegova boljša polovica nadvse vesela njegovih veščin in spretnosti v kuhinji ter pomoči ob domačih opravilih. Napisala: Nika Arsovski

Recept za čokoladne žličke z zvezdicami:

Sestavine:

- 50 gramov temne,
- mlečne ali bele čokolade,
- okrasne sladkorne zvezdice ali drugi sladki okraski po želji.

Navodila za pripravo:

pripravite si čajne žličke in jih malce privzdignite, da čokolada ne bo stekla dol, še preden se strdi. Žličke nadevate s čokolado in okrasite po želji ter počakate, da se čokolada strdi.

Dober tek !