Sovenija-transplant je v sodelovanju z Ministrstvom za javno upravo RS in Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije omogočil, da se lahko Slovenci in Slovenke za darovalce opredelijo tudi elektronsko, prek spletnega mesta e-Uprava, na katerega se je možno prijaviti z digitalnim potrdilom.

Zdravljenje s presaditvijo je v Sloveniji zelo uspešna metoda pri dokončni odpovedi organa. Še vedno pa se soočamo z nesorazmerjem med bolnimi, ki potrebujejo zdravljenje s presaditvijo, ter razpoložljivimi organi. Poleg tega smo Slovenci podpovprečno opredeljeni za darovanje organov. Trenutno je v Sloveniji na čakalnem seznamu za presaditev 236 bolnikov.

1. Lahko rešite ali izboljšate življenje drugih ljudi

Donatorji lahko podarijo svoje ledvice, jetra, srce, trebušno slinavko in tkiva ter lahko s tem rešijo celo do osem življenj.

2. Vaša donacija lahko pomaga nekomu iz vašega kraja ali celo znancu, otroku
Direktorica zavoda Slovenija-transplant prim. Danica Avsec je povedala, da večina podarjenih organov ostane v Sloveniji, če imate morda zaradi tega zadržke. In Slovenija je tako majhna, da lahko s svojim vpisom v register donatorjev organov rešite življenje znancu ali sosedu.

3. Zdaj je registracija zares preprosta
Z novembrom je na voljo tudi elektronska opredelitev za darovanje organov prek spletnega mesta e-Uprava. Prvi korak je povezava na spletno mesto e-Uprava (http://e-uprava.gov.si/), kjer se je treba prijaviti z digitalnim potrdilom. Na prvi strani so vsebine razdeljene po področjih in v zavihku 'Vsebine' izberemo 'Sociala, zdravje, smrt', znotraj tega podpodročje 'Zdravje' in znotraj tega aktivnost 'Darovanje organov'. Tu sta na voljo vlogi za opredelitev oziroma preklic opredelitve.

Liza - 49/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 49/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.