Kolumna

Iz uvodnika nove Lise o sedenju doma, ko je zunaj sonce!

Moram priznati, da mi je ena izmed najtežjih stvari v službi sedenje. Sedenje pri miru. A veste, ko imate pač delo in morate pisati, urejati, telefonirati in ni druge, kot da sedite za mizo in delate. In ko zunaj sije sonce, sploh tole prvo spomladansko sonce po letošnji ubijalsko dolgi zimi, je moja zadnjica ves čas neverjetno živčna.

Odvetnik svetuje: Lahko zahtevam odpravnino, če imam sklenjeno pogodbo o zaposlitvi za določen čas?

Na podlagi določil Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1) je določeno, da ta začne veljati 12. 4. 2013. Skladno z omenjenim zakonom so v naš delovnopravni red prišle določene novosti, določena pravila pa so ostala nespremenjena.

Feri Lainšček: "To ni političen song!"

"En korak v levo stran, en korak v desno stran. En korak za akcijo, drugi za reakcijo. To ni političen song, ni političen song! Kar trdijo, ni res, to je pesem za ples." Vem, da številni poznate to Kreslinovo pesem, ki se mi je danes zjutraj zataknila v uho, čeprav je nisem slišal po radiu in tudi ne kje drugje.

Najboljši sommelier na svetu

Nepozabno je bilo sodelovati na tekmovanju za najboljšega sommeliera na svetu; biti del te izbrane druščine in videti najboljšega v živo, je bilo izjemno. Za mano je naporen teden v Tokiu, kjer smo se pomerili v različnih disciplinah. Po moji oceni smo Paolu Bassu zasluženo predali titulo najboljšega na svetu.

Iz uvodnika nove Lise o tem, da bi bil lahko dnevnik bolj pozitiven

Že tako je bila siva, deževna sobota in na televiziji so med sedmo in osmo uro zvečer vsi kanali tekmovali, kdo bo v pol ure odkril več barab, zarot, večje kriminalno dejanje in več prihajajočih kriz in katastrof.

Panzanella - okusna solata, ki vas popelje v Mediteran

To solato največkrat pripravljajo v osrednji Italiji. Seveda boste največkrat slišali, da gre za toskansko solato.

Odvetnik svetuje: Vsak dedič še ni nujni dedič

Dedovanje (nemško Erben, od tod tudi popačenka 'virbati') je eden izmed načinov prenosa premoženja umrlega oz. zapustnika na svoje potomce. V zvezi s tem poznamo dedovanje po zakonu in oporočno dedovanje.
Turistična

Ana Marija Mitić o gurmanskem izletu na Balkanu

Če ob zgodnjih jutranjih urah pokukamo skozi vrata kakega lokala, ki ima v svoji ponudbi tudi karaoke, bomo pogosto lahko slišali pesem, ki se začne z Znam za jedan grad ...

Iz uvodnika nove Lise: "Ne motite me! Sem pod ‘kovtrom’!"

Včeraj zvečer me je v postelji prešinila sila globoka misel, da imam v resnici s svojim kovtrom – in oprostite mi, prosim, za 'grdo' besedo, ampak odeja v meni prebudi povsem druge občutke kot beseda kovter, – skratka s kovtrom imava zelo pomemben in tesen odnos.

Pižama o prevajalskem podoživljanju

''Včasih prebereš knjigo, ki te napolni z neko čudno evangelijsko gorečnostjo in si prepričan, da se zdrobljeni svet ne bo sestavil nazaj, razen če in dokler je ne preberejo prav vsi živeči. Potem pa obstajajo knjige, kakršna je Cesarica vseh bolezni, o katerih ne moreš govoriti ljudem, knjige, ki so tako posebne in redke in tvoje, da se razglašanje tvoje ljubezni do njih zdi kot izdaja.''

Odvetnik svetuje: Zapuščina in zapuščinski postopek

Zapuščinski postopek je postopek razdelitve dediščine oziroma zapuščine med oporočne ali zakonite dediče.

Iz uvodnika nove Lise o tem, zakaj je kriza najbolj zadela narode s plažami, olivnim oljem in vonjem po svobodi?

V glavi sem imela, da bom pisala o modrčkih. Mah, ja, saj vem, kaj si zdaj mislite – kako lahko človek napiše uvodnik o navadnem modrcu, ampak v resnici to sploh ni tak hec. Moški si mislijo, da je nekaj noro zabavnega nakupovanje oblačila za njihove ljubljene prsi, ampak ni tako preprosta, kaj šele zabavno. Že prava umetnost je najti pravo številko, pa potem model, barvo ... In da je nato vse skupaj še videti lično in mično ...

Nova kolumnistka Lise - Aksinja Kermauner se predstavi!

Najbrž se spodobi, da se kot novo pero na tej strani najprej pošteno predstavim. Da boste sploh vedeli, s kom imate opravka enkrat na mesec!

Kaj nam ponuja brezplačna pravna pomoč?

V zadnjih časih obstaja večje zanimanje za brezplačno pravno pomoč. Kot sem zapisal že v enem izmed prejšnjih prispevkov, je brezplačna pravna pomoč oblika zagotavljanja pravice do sodnega varstva tudi za socialno ogrožene, ki je urejena z Zakonom o brezplačni pravni pomoči. Obsega plačilo odvetnika ali stroškov sodnega postopka (predujem za izvedence, stečaj, varščino za stroške izvršitelja ipd).

Iz uvodnika nove Lise: O tem ali je novinarstvo družbeno koristno

Jaz ne vem, kako je z vami, ampak mene večkrat prešine, da sem izbrala delo, ki v resnici ni najbolj družbeno koristno. Saj veste, v smislu moralnega mačka – kaj pa bodo imeli zanamci od mene, če mi ne bo uspelo v življenju napisati vsaj ene dobre knjige, ker edino v tej smeri, se mi zdi, da lahko kaj pametnega naredim.

Sake

Popularna pijača iz Japonske, ki vsekakor sovpada z japonsko kuhinjo in njeno svetovno prepoznavnostjo. Vsi govorijo o sušiju, sašimiju, miso juhi in vsak bi moral vsaj enkrat ob teh jedeh poizkusiti sake.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri