Kolumna

BIO za vsako ceno?

Popoldanski pogovor v zavetju starega mestnega jedra mojega tako neizkoriščenega mesta me je opozoril na nekaj, česar se zelo slabo zavedam. Opozoril me je na neizogibno dejstvo današnjega časa. Okus postaja nepomembno čutilo.

Iz uvodnika nove Lise: O ljubezensko-sovražnem odnosu do mobitela

Zadnjič, ko smo v uredništvu ustvarjali tole zaljubljeno valentinovo Liso, mi je na moji super razmetani službeni mizi, nekje pod papirji in revijami, zazvonil mobitel. Zvonjenje mi je v hipu odneslo svežo misel, kaj moram še napisati. Grrrr!

Odvetnik svetuje: Kako napisati pritožbo?

Pravica do pritožbe je sicer absolutna pravica, vendar občasno pritožba ni dovoljena. Kdaj? In kako napisati pritožbo? Pripravili smo nekaj nasvetov.

O pesnikih in prdcih

Pred nami je najbolj kulturni teden v letu, ki se bo zaključil z 8. februarjem, slovenskim kulturnim praznikom. Z dnevom, ko se je pred sto štiriinšestdesetimi leti s sveta poslovil France Prešeren.

Iz uvodnika nove Lise: Živel, 8. februar – Prešernov dan!

Evo, letos sem se odločila, da kulturni praznik vzamem čisto zares. Ne vem ravno, ali bom doma glasno recitirala Prešerna ali se bom tiho poigravala z njegovo zgodovinsko epsko pesnitvijo Krst pri Savici, čeprav, če dobro premislim, tudi to za moje slabo in pozabljeno znanje ne bi bilo slabo.

Pravica do izjave v postopku – zaslišanja pred sodiščem

Pravica do izjave je ena izmed temeljnih pravic vsakega, ki se je znašel v sodnem postopku. Pravica je povezana s tem, da nas država dojema kot osebo, in ne predmet postopka.

Odvetnik svetuje: Pravica do izjave v postopku – zaslišanja pred sodiščem

Pravica do izjave je ena izmed temeljnih pravic vsakega, ki se je znašel v sodnem postopku. Pravica je povezana s tem, da nas država dojema kot osebo, in ne predmet postopka.

Iz uvodnika nove Lise: Vikendaški navijaški spori in Dušan

Pri nas doma se je vedno gledalo veliko športa. Moški so bili pred televizijo, ko so bili na vrsti športi z žogo, no, moja nona pa je bila prav obsedena z vsemi zimskimi športi, gledala je vse od smučanja do tekov, biatlona, da ne govorim o smučarskih skokih in drsanju.

Odvetnik svetuje: O zastaranju pravic ali zahtevka

Če spremljamo novice, pogosto slišimo, da je nekaj zastaralo, pogos­teje v kazenskih, občasno pa tudi v civilni sodnih postopkih. Zastaranje povezuje pravno znanost in realnost življenja, da priče pozabljajo in umirajo, papirji pa zbledijo ali zgorijo.

Iz uvodnika nove Lise: Trikrat hura za najstnike in avtobusna SMS-sporočila

Zadnji deževni ponedeljek sem šla po dolgem času v službo z avtobusom Ljubljanskega potniškega prometa. Običajno jo mahnem s kolesom ali peš, siten dež in topeči se sneg pa se mi nekako nista zdela najbolj prijetna sopotnika za jutranji sprehod ali kolesarjenje.

Arhivska vina

Arhivska vina so velika vina, ki v sebi hranijo bogato izročilo zemlje, zraka, okolja in dela pridnih rok, ki so z ljubeznijo ustvarjale ta živi organizem v steklenici. To so čutni zgodovinski zapisi dejstev svojega časa.

Iz uvodnika nove Lise: Zakaj bi morali naši politiki ponavljati četrti razred?

Pravzaprav je stvar zelo preprosta. Že v učbeniku za predmet Družba za četrti razred lepo piše, da smo vsi ljudje enaki in enakovredni, ne glede na spol, starost, veroizpoved, velikost, raso, pleme, velikost hiše, v kateri živimo, avto, katerega vozimo, ne glede na plašč, ki nas greje, ne glede na to, katero stranko volimo ...
Turistična

Razprodaje

Ah, kako bo dobro. Na vsakem vogalu bom lahko računala, koliko pridobim s 50-odstotnim znižanjem. Saj je že oče govoril, da je matematika vse. Pa se gremo razprodaje! Sicer je to super zadeva za nakup stvari, ki so drugače naprodaj po zasoljenih cenah, pa vendar – včasih razprodajamo tudi mi, ni res?

Britanska nacionalna jed iz Indije

Leta 1996 sem s sodelavci obiskal London in nato Liverpool. V duhu EURO '96 smo bili povabljeni na tekmo Italija : Češka, ter v Londonu ostali še nekaj dni.

Optimizem

V teh svinčenih časih, ki se nam dogajajo v tej naši ljubi 'kokoški', moramo najti,  nekateri pa ohraniti optimizem. Osebno se mu ne odrečem, gojim ga zavestno in z veseljem, ob zavedanju, da se brez optimističnega pogleda na vse in vsakogar sama obsodim, da bom nehote in slej kot prej postala zagrenjena, tečna in pesimistična.  

Novo leto, trinajstega

En najbolj bizarnih trenutkov slovenske različice kviza Lepo je biti milijonar se je zgodil, ko je Vlado Poredoš, pevec Orlekov, padel na prvem vprašanju, ki je spraševalo o novem letu, ki da naj bi padlo na petek trinajstega. Stara šala, s katero smo se že v osnovni šoli norčevali iz praznoverja, je skupaj s kančkom treme ob ždenju na vročem stolu terjala krvni davek in Vlado je imel srečo, da se je to zgodilo malce pred velikim pokom YouTuba, sicer bi se po spletnih ogledih kosal s požigalcem in se spraševal: "Kaj ti bo milijon, če imaš lahko koledar?"

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri