Kolumna

Iz uvodnika nove Lise o tem, zakaj je kriza najbolj zadela narode s plažami, olivnim oljem in vonjem po svobodi?

V glavi sem imela, da bom pisala o modrčkih. Mah, ja, saj vem, kaj si zdaj mislite – kako lahko človek napiše uvodnik o navadnem modrcu, ampak v resnici to sploh ni tak hec. Moški si mislijo, da je nekaj noro zabavnega nakupovanje oblačila za njihove ljubljene prsi, ampak ni tako preprosta, kaj šele zabavno. Že prava umetnost je najti pravo številko, pa potem model, barvo ... In da je nato vse skupaj še videti lično in mično ...

Nova kolumnistka Lise - Aksinja Kermauner se predstavi!

Najbrž se spodobi, da se kot novo pero na tej strani najprej pošteno predstavim. Da boste sploh vedeli, s kom imate opravka enkrat na mesec!

Kaj nam ponuja brezplačna pravna pomoč?

V zadnjih časih obstaja večje zanimanje za brezplačno pravno pomoč. Kot sem zapisal že v enem izmed prejšnjih prispevkov, je brezplačna pravna pomoč oblika zagotavljanja pravice do sodnega varstva tudi za socialno ogrožene, ki je urejena z Zakonom o brezplačni pravni pomoči. Obsega plačilo odvetnika ali stroškov sodnega postopka (predujem za izvedence, stečaj, varščino za stroške izvršitelja ipd).

Iz uvodnika nove Lise: O tem ali je novinarstvo družbeno koristno

Jaz ne vem, kako je z vami, ampak mene večkrat prešine, da sem izbrala delo, ki v resnici ni najbolj družbeno koristno. Saj veste, v smislu moralnega mačka – kaj pa bodo imeli zanamci od mene, če mi ne bo uspelo v življenju napisati vsaj ene dobre knjige, ker edino v tej smeri, se mi zdi, da lahko kaj pametnega naredim.

Sake

Popularna pijača iz Japonske, ki vsekakor sovpada z japonsko kuhinjo in njeno svetovno prepoznavnostjo. Vsi govorijo o sušiju, sašimiju, miso juhi in vsak bi moral vsaj enkrat ob teh jedeh poizkusiti sake.

Iz uvodnika nove Lise: "Gospa kardinalka, kako pa vi pečete piščanca?"

Okej, prvo žensko na čelu slovenske vlade imamo. Od premierke Bratuškove, ki sicer dovolj ženstveno zastopa spol z lepšimi oblinami, osebno le še pričakujem, da končno na glas pove, da predsednik njene stranke morda pa res ni najbolj pošten možak na svetu. In seveda res pričakujem, da bo mislila s svojo pametjo, in ne s kakšno moško prišepetovalsko sivo glavo.
Turistična

Ana Marija Mitić tokrat o teatru

Nekateri ljudje smo na svetu zato, da teater živimo. Nekateri drugi pa živijo za to, da ga ustvarjajo.

Iz uvodnika nove Lise: o mali šoli Petra Prevca in kompanije

"Upam, da se bom lahko naspal do jutrišnjega treninga," je sredi velikega sprejema njemu v čast, v domači Dolenji vasi, po nacionalni televiziji na glas razmišljal junak svetovnega prvenstva v nordijskih disciplinah Peter Prevc, ki si je v dolini Fiemme priskakal bronasto in zlato medaljo.

'Pižama' o dvoličnosti

"Objemi me!" "Midva sva prijatelja." "To pa žgečka!" "Rumena noga." "Glava, rame, noga, prst ..."

Kako napisati lastnoročno oporoko?

Vsak polnoleten državljan, ki mu ni popolnoma odvzeta poslovna sposobnost, lahko naredi lastnoročno oporoko, če le zna pisati in brati.

Iz uvodnika nove Lise: O praznih glavah, Konfuciju in finih salonarjih

Ljubljana je zabarikadirana s snegom, moja ramena so razbolena od kidanja in v moji glavi se nikakor ne pojavi niti približna misel, rdeča nit, karkoli, iz česar bi lahko potegnila uvodnik. Ne morem, ne gre mi, a mi lahko, prosim, kdo pomaga, položi v glavo idejo, o čem naj vendar pišem na to sivo ponedeljkovo jutro?!

Ko pešca, voznika ali sopotnika poškoduje neznano ali nezavarovano vozilo

Pri prometnih nesrečah imamo voz­niki običajno opravka s situacijo, ko je za obe vozili sklenjeno obvezno avtomobilsko zavarovanje. Pogostejša je situacija, ko je vozilo neznano, ne nezavarovano.

Zimska delikatesa – radič

Radič je vrtnina, ki jo uživamo vse leto, najbolj do izraza pa pride ravno v zimskih mesecih.

Kompromisi so znak zrelosti

Po mnenju vrlih psihologov so kompromisi pomemben del vsakega človeka. Še več. So neizbežni. Sklepamo jih z ljudmi, s katerimi bivamo, z ljudmi, ki jih imamo radi. Sicer menda kompromisi ne pomenijo poraza, ampak so znak zrelosti. Priznam, meni večkrat niso tako zelo simpatični.

Umbrija – zeleno srce Italije

Moja najboljša prijateljica že vrsto let živi v Italiji, v pokrajini Umbrija. Ja, to je tista pokrajina 'pod' Toskano, ki ni toliko znana, a je skoraj enaka.

Odvetnik svetuje: Odškodnina zaradi padca

Padec na spolzkih tleh ni samo neprijeten, običajno je povezan tudi vsaj z odrgnino, občasno pa tudi razpočnimi ranami, udarninami ali zlomi. Če je oškodovanec že prej slabšega zdravstvenega stanja, pa se omenjeno lahko tudi hudo zaplete.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri