Kolumna

Odvetnik svetuje: O zastaranju pravic ali zahtevka

Če spremljamo novice, pogosto slišimo, da je nekaj zastaralo, pogos­teje v kazenskih, občasno pa tudi v civilni sodnih postopkih. Zastaranje povezuje pravno znanost in realnost življenja, da priče pozabljajo in umirajo, papirji pa zbledijo ali zgorijo.

Iz uvodnika nove Lise: Trikrat hura za najstnike in avtobusna SMS-sporočila

Zadnji deževni ponedeljek sem šla po dolgem času v službo z avtobusom Ljubljanskega potniškega prometa. Običajno jo mahnem s kolesom ali peš, siten dež in topeči se sneg pa se mi nekako nista zdela najbolj prijetna sopotnika za jutranji sprehod ali kolesarjenje.

Arhivska vina

Arhivska vina so velika vina, ki v sebi hranijo bogato izročilo zemlje, zraka, okolja in dela pridnih rok, ki so z ljubeznijo ustvarjale ta živi organizem v steklenici. To so čutni zgodovinski zapisi dejstev svojega časa.

Iz uvodnika nove Lise: Zakaj bi morali naši politiki ponavljati četrti razred?

Pravzaprav je stvar zelo preprosta. Že v učbeniku za predmet Družba za četrti razred lepo piše, da smo vsi ljudje enaki in enakovredni, ne glede na spol, starost, veroizpoved, velikost, raso, pleme, velikost hiše, v kateri živimo, avto, katerega vozimo, ne glede na plašč, ki nas greje, ne glede na to, katero stranko volimo ...
Turistična

Razprodaje

Ah, kako bo dobro. Na vsakem vogalu bom lahko računala, koliko pridobim s 50-odstotnim znižanjem. Saj je že oče govoril, da je matematika vse. Pa se gremo razprodaje! Sicer je to super zadeva za nakup stvari, ki so drugače naprodaj po zasoljenih cenah, pa vendar – včasih razprodajamo tudi mi, ni res?

Britanska nacionalna jed iz Indije

Leta 1996 sem s sodelavci obiskal London in nato Liverpool. V duhu EURO '96 smo bili povabljeni na tekmo Italija : Češka, ter v Londonu ostali še nekaj dni.

Optimizem

V teh svinčenih časih, ki se nam dogajajo v tej naši ljubi 'kokoški', moramo najti,  nekateri pa ohraniti optimizem. Osebno se mu ne odrečem, gojim ga zavestno in z veseljem, ob zavedanju, da se brez optimističnega pogleda na vse in vsakogar sama obsodim, da bom nehote in slej kot prej postala zagrenjena, tečna in pesimistična.  

Novo leto, trinajstega

En najbolj bizarnih trenutkov slovenske različice kviza Lepo je biti milijonar se je zgodil, ko je Vlado Poredoš, pevec Orlekov, padel na prvem vprašanju, ki je spraševalo o novem letu, ki da naj bi padlo na petek trinajstega. Stara šala, s katero smo se že v osnovni šoli norčevali iz praznoverja, je skupaj s kančkom treme ob ždenju na vročem stolu terjala krvni davek in Vlado je imel srečo, da se je to zgodilo malce pred velikim pokom YouTuba, sicer bi se po spletnih ogledih kosal s požigalcem in se spraševal: "Kaj ti bo milijon, če imaš lahko koledar?"

Najlepše želje

Če nikoli ni prepozno, bo verjetno držalo tudi, da nikoli ni prezgodaj, zato bom jaz samozavestno odprla decembrsko sezono pisanih šuštečih darilc, bleščavega veselja, dih jemajočih ognjemetov in srečnih napevov.
Turistična

Turistična ...

Oh, kako lepo je potovati! Sanjati o tem, da nekam greš, načrtovati, najti velemesto, si v knjižnici izposoditi turistični priročnik, zbrati pravo družbo, zorganizirati prevoz; potem pa vandrat, iskat znamenitosti na zemljevidu, paziti se žeparjev, se loviti po metroju in drugih sredstvih javnega prevoza, posedati na kavicah in se zažirati v poceni 'all you can eat' restavracijah.
Ana Zarnik Horvat, univ. dipl. psih. in spec. zakonske in družinske terapije

Mame in hčere

Mame in hčerke smo si pogosto v laseh, si nasprotujemo, se pritožujemo druga čez drugo, zabičamo si, da ne bomo takšne, kot so naše mame – skratka, tako smo povezane, da težko shajamo druga brez druge. In zelo dobro vemo, kako se katera počuti in kaj čuti. Hčerkina bolečina je tudi mamina, pa za to ni treba veliko besed. Intuicija dela namesto njih.
Mehiški večer na Bledu

Mehiški večer na Bledu

Povsem naravno je, da želiš, ko nekoga resnično ljubiš, ljubljeno osebo čim bolje spoznati. Člani družine in dežela, v kateri odraščaš, po mojem mnenju dajo kopico dodatnih informacij in marsikaj lahko povsem drugače razumeš.
Pepelka brez čevljev

Pepelka s princem, a brez čevljev

Potovanje poleg prijetnega vznemirjenja prinaša tudi stres, zlasti če se po dveh letih življenja v tujini vračaš v Slovenijo. Ker ne bom vsako leto potovala v Slovenijo, nisem želela pozabiti ničesar, še zlasti ne tipičnih mehiških darilc za družino in prijatelje. Priprave so se začele že devet mesecev pred potjo.
Tišler Mateja

Ko bom velika bom ...

To so ene prvih otroških sanj, kaj bomo po poklicu, ko odrastemo. Jaz sem vedno uživala pri frizerju, nadvse me je navdušila Irena, ki je vedela vse o vseh na vasi. Medtem ko se je posvečala našim glavam, nas postrigla, kot smo želeli, po želji trajno nakodrala, naredila pramene ali lase prebarvala, nas je seznanila z vsemi porokami, ločitvami, problemi z otroki, zakonskimi težavami, večjimi nakupi in nasploh vsem, kar se je pomembnega zgodilo na vasi. Seveda ni izpustila priložnosti, da bi vse, kar je vedela, dopolnila z novimi, svežimi podatki.
Mateja Tisler

Tito v Mehiki

Slovenija v Mehiki ni preveč prepoznavna. Razlog tiči v dejstvu, da je država komajda polnoletna in precej oddaljena. Če sem čisto poštena, se je tudi moje znanje o Mehiki, preden sem se preselila tja, končalo kmalu po tekili, kaktusih in sombrerih. V šoli se nisem ničesar naučila, sama se pa tudi nisem zanimala – razlog je zelo podoben: oddaljenost.
Miša

Bitka na otroških glavah

Lani smo v naši družini prvikrat dobili nenapovedan obisk. Pravzaprav sploh nismo vedeli, da obiskovalke imamo, dokler nam ni soseda sporočila, da radodarno gostijo tudi oni. Obiskale so nas uši.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri