Pred dnevi sem srednje dobro razpoložena stala v vrsti za plačilo v eni od ljubljanskih trgovin, ki so dobro založene z vsemi mogočimi stvarmi – od igrač do posode in zdrave prehrane, da o kozmetiki sploh ne govorimo, ko me je v sosednji vrsti zmotila godrnjajoča in glasno pihajoča gospa v poznih šestdesetih.

S seboj je imela vnukinjo, ki je bila ravno v letih, ko se otroci počasi ogrevajo za puberteto, obe sta v rokah držali veliki škatli z igračami ter še nekaj drobnarij, gospa pa je glasno modrovala: "Poglej, Nadja, kako so nam ukradli božič. Groza, kako so nam Američani ukradli praznike."

Seveda me je takoj zaskrbelo, kje se skrivajo tatinski tujci, ki nam želijo ukrasti božič (saj imajo vendar svojega!), ker bi vseeno težko preživela december brez prazničnega vzdušja, božičnih napevov in okrašenih mest ter domov, zato sem se malce ozrla naokoli.

V trgovini so bili večinoma ljudje, ki so z veseljem kupovali čokoladne Božičke, novoletne lučke v akciji pa svetleče okraske, igračke za otroke, šminke za mame ...Nikjer ni bilo nobenega hudobnega vsiljivca, ki bi mi poskušal iz rok izpuliti moj eko prašek, tri svetleče okraske in dva čokoladna jelenčka.

Edina, ki je resno ogrožala moje srednje dobro decembrsko razpoloženje, je bila godrnjava gospa v sosednji vrsti.

Ne vem, zakaj se vsak december ljudje tako radi razburjajo nad komercializacijo božiča, lučkami, zapravljanjem ... Ali si praznikov, sploh božiča, ki naj bi bil družinski, intimen praznik, ne naredi vsak sam?

Zakaj je gospa nakupila kup igrač in drugih božičnih malenkosti, če jo moti, da so nam 'Američani' ukradli praznike? Saj ni treba. Vsaj to, da je treba za novoletno-božične praznike zapraviti določeno vsoto, za zdaj še ni predpisano z zakonom. Vsak po svoje!

Zakaj mi ne bi smele biti všeč novoletne lučke in božični jogurt s cimetom, zakaj otroci ne bi smeli pisati dobrim možem in vsaj nekaj dni živeti v upanju, da bodo dobili kup daril? Kaj za vraga imajo tukaj zraven Američani?

Mi osebno ne praznujemo božiča, ker ga pač nikoli nismo. In ga ne, ker je to naša izbira! Vedno se dobimo pred koncem leta, da pač nekaj malega pojemo in otrokom dedek Mraz pod jelko postavi darila – nič velikega, nič pompoznega, je pa strašno vznemirljivo in zabavno. Saj veste, več vznemirjenja je v resnici v pričakovanju kot v samem dogodku.

In mislim, da so si naši predniki praznike izmislili točno zato – da jih čakamo, da smo vznemirjeni, in ker so nekakšne prelomnice v letu, ko bi bilo brez praznovanj in počitnic sila dolgočasno in enolično. In darila je vedno fino dobiti, tako kot jih je še lepše podariti.

Zato naslednji teden le kupite Liso, ker vam bomo podarjali izdelke naših ustvarjalcev. Ker je to lepo in zabavno in ker se spodobi, da vam včasih tudi kaj poklonimo. In prisežem, Američani nimajo čisto nič s tem.

Tina, glavna urednica