Pojem kredit ima izvor v latinščini (credere) in tudi dandanes v italijanskem jeziku pomeni verjeti oziroma imeti vero, zaupanje. Kot vemo iz zgodovine, krediti obstajajo, odkar se je začela trgovina. Zakaj danes pišem o kreditih?

Slovenci smo znani, da smo pred nastopom ekonomske krize najemali kredite kar tako, malo za res in malo za hec. Odšli smo na banko, izrazili željo, kaj želimo, da nam financirajo, pa za koliko časa, in v nekaj dnevih smo prejeli denar na račun ter kupili hišo, avtomobil, drago pohištvo in drugo potrošno blago, ki smo si ga zamislili.

Zdaj že nekaj let vlada mrtvilo, poraba državljanov je opešala, banke skoraj ne odpirajo več svojih vrat za stranke in vsakdo izmed nas se pač znajde, kot se. Kreditov na lepe očke ni več. Vendar je te kredite treba odplačevati, kajne? Kakor smo jih brez prevelikega premisleka jemali pred nekaj leti, moramo zdaj vsak mesec najti toliko in toliko denarja, da banki povrnemo, kar je njenega, pa še nič kaj prijazne obresti za povrhu. Res je, tole zelo poenostavljam.

Zdaj pa se vprašajmo, kako in zakaj nismo nikoli razmišljali, da bi na up nekaj denarja porabili za sebe, za svojo dušo, za lastno zdravje, telesno in umsko kondicijo? S tem mislim na to, da nam je bolj pomembno, kakšen avto imamo parkiran v garaži in kako se lahko z njim bahamo pred sosedi ter banki plačujemo kredit, ne pomislimo pa na to, da bi investirali denar vase.

Kot vemo, danes plačujemo tako za blago in izdelke kot seveda tudi za storitve, ki jih izvajajo drugi ljudje za nas oziroma nam v prid. Treba jih je plačati. A kaj, ko se večini zdi tako rekoč greh plačati nekega strokovnjaka, ki bi nam pomagal na naših osebnih področjih, ki jih sami ne znamo, ne zmoremo ali ne upamo spremeniti, nadgraditi.

Pri tem imam v mislih ljudi, ki so mnoga leta investirali v lastno učenje, izpopolnjevanje, plačevali za razna izobraževanja in izpite, ki so jih pripeljali do tega, da so zdaj vrhunski strokovnjaki in poznavalci s tega ali onega področja. Lahko naštejem prijatelje in prijateljice, ki se preživljajo s tem, da svoje dolgoletno nabrano znanje prodajajo nam posameznikom, ki smo se toliko ozavestili, da vemo, da brez naše investicije, tudi denarne, pač našega napredka ne bo.

Torej, to so lahko osebni trenerji, nutricionisti, trenerji in strokovnjaki s področja pilatesa, zdravega gibanja in drugi, ki trdo delajo na lastnih telesih in znanju ter preizkušene metode predajajo naprej strankam. In da, za svoje delo, znanje, izkušnje želijo plačilo.

Ali se vam zdi nenavadno plačati nekomu zgoraj omenjenemu, ki vam bo pomagal povrniti zdravje in kondicijo ali prožnost telesa in uma, ni vam pa čudno plačevati obroka kredita za neko ne nujno potrebno igračo za odrasle? Sprašujem se, ali nam naše zdravje res nič ne pomeni? In zakaj ne vzamemo na primer kratkoročnega kredita, da bi za leto dni najeli osebnega trenerja, ki bo z nami delal in nas učil, kako pravilno jesti in kako se gibati, saj bomo s tem verjetno pridobili kako leto lastnega življenja?

Morebiti kdo od vas poreče, da nima kaj dati za v lonec, pa bo plačeval kar nekoga za kar nekaj, kar večini predstavlja luksuz. Verjamem, da so tudi takšni med nami, a vseeno vem za preveč ljudi, vključno z mano, ki smo pozabili, kaj pomenita zdravo življenje in uravnotežena prehrana, pa smo se odločili, da plačamo nekoga, ki nam bo pokazal pravo pot. Torej, kredit je kdaj treba najeti zgolj in samo za sebe in svojo dobrobit ali zdravje, če se le imamo radi in spoštujemo lastno bivanje tukaj in zdaj.

Več o zgoraj napisanem si lahko preberete tudi na družabnem omrežju www.facebook.com/Svetovalnica.

Lisa - 22/2013

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 22/2013

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.