Pred dnevi sem se zvečer, nekam zelo osamljena ozrla okoli sebe in prišla do zaključka (in priznam, da sem bila kot človek iz tiska kar malce privoščljiva), da kmalu tudi nihče več ne bo gledal televizije.

Televizijske generacije bomo počasi izumrle. Pravzaprav sem resno razmislila, da ima na dolgi rok za preživetje več možnosti tisk kot televizija oziroma televizijski programi se bodo morali počasi preseliti na računalnik.

Pri nas doma se pred televizijskim zaslonom zberemo le še, ko gledamo športne prenose, pa še te najstnik največkrat poišče kar prek interneta, ker želi človek pač gledati točno določeno tekmo. Oziroma, da ne pretiravam, pri nas doma samo še jaz gledam televizijo, pa še to so po navadi serije, ki si jih poiščem s časovnim zamikom, tako da z lahkoto preskočim oglase.

Jap, televizija bo počasi, počasi, ko bodo rasle generacije otrok, ki so se praktično rodili s pametnimi telefoni in tablicami v roki, izgubila boj z internetom. Logično je, da človek raje – če ima možnost – v nekem trenutku gleda, kar si sam želi, ne tistega, kar mislijo zaposleni v televizijskih hišah, da bi bilo fino za gledalce. Pri nas je že tako daleč, da enajstletnica tudi na računalniku ne preživlja več niti minute svojega časa, ampak si raje vrti glasbo na svojem telefonu in pleše.

Ona za zabavo ne potrebuje čisto nič več kot le svoj mali in nič kaj posebej pametni telefon. Vse, kar potrebuje, so internet, YouTube in aplikacija za klepet s prijatelji. Pravzaprav, če malce pretiravam, je tisk celo v boljšem položaju kot televizija.

Dejansko se bodo današnji otroci in najstniki naučili, da pač v določenem trenutku gledajo oddaje in filme po izbiri, prav nikogar ne bodo čakali, da bi izbiral namesto njih. Televizija je bila dolgo v privilegiranem položaju, nisi imel izbire in si gledal, kar je bilo na programu, če si pač nisi raje izbral knjige ali revije.

Zdaj je tega konec, program je na izbiro, samo da ni na televiziji, ampak na internetu. Knjige in revije pa smo si že tako od nekdaj izbirali sami, ker so ti všeč in ker želiš prav tisto vsebino. Skratka, ne morem si pomagati, ampak ostajam optimist, da bodo knjige, revije in časopisi obdržali svoje oboževalce, ki imajo radi svoj mir in se jim ne ljubi ves čas buljiti v kakšen zaslon. Samo res – ali sploh še kdo gleda televizijo?

Lisa - 22/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 22/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.