Modni oblikovalci so svoje povedali že na lanskih modnih revijah, stilisti, blogerji in modni uredniki pa določajo, kateri modni trendi se bodo nosili po mestnih ulicah in kaj bo v modnem fokusu to sezono. 

Ker smo tudi uradno stopili v pomlad, je tu 10 osnovnih trendov, ki naj se znajdejo v vaših omarah. 

1. Trapez hlače

Lani so zelo po tiho vstopile na modno sceno, letos pa doživljajo svoj vrhunec. Lahko so iz džinsa ali lanene, iz microfibre … Pri tem modelu je idealno to, da optično podaljša noge in hkrati oži boke, zato se lepo kombinira z balerinkami in supergicami. Za posebne priložnosti naj bodo hlačnice daljše in širše v kombinaciji z vrtoglavimi petami.

2. Rumena postaja pomladna črna in če se malo ozrete okoli sebe – vse je rumeno! Od tulipanov do sonca, od vaših salonarjev pa vse do obleke, ki ste jo izbrale za posebno priložnost. Povedala vam bom, v čem je skrivnost – rumena barva sonca (v kateri so tudi naši primeri s fotografije) je rumena, ki pristaja prav vsem. Tako blondinkam kot rjavolaskam ter tudi tistim, ki jim katerikoli drugi odtenek rumene sploh ne pristaja.

3. Nenavadni modni detajli – prozorni čevlji, visoki platneni škornji, torbice okoli pasu
Da, vsi bodo opazili vaše nohte, če ti niso nalakirani, ker letošnjo pomlad bodo v fokusu prozorni čevlji. Nasprotje temu so visoki platneni škornji, ki se bodo idealno kombinirali s pomladnimi oblekicami in v katerih boste 'skrile' svoje nedepilirane noge. Torbice prihajajo na ženske pasove, na glavah pa bodo dominirali veliki okrasi, kot je trak za lase.

4. Obleka, ki več odkrije, kot skrije

Najprej za tiste z idealno postavo. No, ta tip obleke lahko kombinirate na svoj način tako, da si pod prozorni del oblečete kakšen starejši kos oblačila, ki prekriva nepopolne oblike telesa. Oplemenitite ga z novo, prozorno 'pokrivalko'.

5. Vijoličasta v vseh ozirih

Vsi odtenki jagodičevja so hit, vijoličasta barva robide pa je na samem vrhu. Izberite si svoj odtenek in pobarvajte svoje temeljne kose oblačil. Letos bodo hit vijoličasta krila, obleke, hlače …. Pravzaprav, vijoličasta je idealna barva za posebne priložnosti. Kombinirajte jo z rumenimi ali močno zelenimi modnimi detajli.

6. Retro moška oblačila v ženski izvedbi

Ali drugače – nosijo se suknjiči, ki prekrivajo pas in boke. Odvisno od tega, kakšne hlače izberete. Če so hlače 7/8, naj bodo z višjim korakom ali s popolnoma ravnimi hlačnicami. Na prvi model hlače gre suknjič z dvojnim zapenjanjem strogo odrezane dolžine, s širokimi hlačami pa predimenzioniran suknjič. Na prvi model kombinirajte visoke pete, drugi model pa bo idealno deloval v kombinaciji z ravnimi čevlji ali supergicami.

7. Vse, samo ne navadna torba!

Pravzaprav, se letos nosijo predvsem nenavadne torbe, ki predstavljajo začimbo vsaki, še tako običajni kombinaciji. Zato pri nakupu ne velja noben izgovor. Tu so imperativi – za bolj drobno postavo so okrogle torbice, za tiste z oblinami so vrečaste torbice, ki se enostavno transformirajo, za zelo visoke so torbice strogih linij in za 'plus size' so podaljšani modeli, ki blažijo linijo bokov in stegen.

8. Svojo držo poudarite z majico

Majice so postale dobra zamenjava za srajco in s tistimi, ki so narejene iz finejše viskoze, prihajajo duhovite rešitve z zabavnimi slikami in sporočili. Zapomnite si, da so sporočila hit, vendar bodite pozorni, da z njimi ne pretiravate.

9. Mornarsko tudi za v pisarno

Vse variante črt in pik v rdeči, modri in beli barvi so modni hit letošnje pomladi. Mornarsko v vseh variantah je absolutni hit te sezone in kot stil idealna izbira za vse tiste, ki imajo rade minimalizem v barvah, a razkošen stil. Kaj je 'must have' – hlače z navpičnimi črtami, krilce z dvojni zapenjanjem na sprednji strani, širše srajce, ki se zavezujejo okoli pasu, parke, ki spominjajo na pelerine, obleke s črtami, kot so jih nosile naše mame pred 30 leti.

10. Mala ruta

Če je svilena ali viskozna, vas bo v poletnih mesecih hladila. Običajno se kombinira z globokim dekoltejem, kot so to nosile pin up girls. Letos se nosijo verige kot potisk na oblačilih, zato poiščite ruto, ki ima take detajle.

Besedilo: Alma Premerl Zoko // Fotografije: Reserved

Liza - 19/2019

Članek je objavljen v reviji
Liza - 19/2019

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.