Če spremljamo izložbe trgovin, potem vemo, da pomlad 2019 v fokus postavlja barve. 

Na eni strani so pastelne barve, na drugi pa umetne in fluorescentne. Pa so te barve za vse ali samo za tiste, ki se navdušujejo nad 'rave' zabavami in so stari do 25 let? Drage naše, čas je, da se pogumno vrnete v modna 80. leta in si izberete vsaj en modni kos oblačila v neonski barvi. To je lahko majica, morska oblekica, dobre sandale, pašček … Ko izberete neonski kos, ga kombinirajte s klasičnimi barvami in oblikami. Tu je tudi primer – neonsko rumeno ali zeleno kombinirajte z rjavo ali temno modro barvo. Glavna nit je namreč kontrast …

Ker vsaka neonska barva ni za vsakogar, so tu nasveti:

Do neonskih barv so obnašajte kot do običajnih – topla rumena, oranžna in pinki, hladna zelena in modra! Bolj je vaša polt toplejše barve, bolj naj bo hladna neonska barva. Primer – blondinkam s svetlo poltjo idealno pristaja neonska pink, rjavolaskam s toplejšo barvo polti in oči pa neonska zelena. Kako boste nosile neonske barve, je odvisno tudi od oblike telesa. Obline naj prekrivajo hladni toni, dele telesa, ki jih postavljate v fokus, pa poudarite s toplimi neonskimi barvami.

Kako kombinirati?

Kadar gre za neonske barve, ni posebnega pravila – pravzaprav se nosi vse z vsem. Seveda pazite, da ne pretiravate in da ne stopite iz okvirja dobrega okusa. Osnovno pravilo je, da se ena neonska barva kombinira z drugo klasično barvo iz nasprotnega spektra. Za to potrebujete osnovno znanje o delitvi barv: tople (rdeča, rumena, oranžna) – hladne (vijoličasta, modra in zelena). Primer kombinacije bi se torej glasil tako: neonsko rumeno kombinirajte z na primer vijoličasto. Gre za odlično kombinacijo, ki je modna in primerna za vse in vsako priložnost.

Kaj še morate vedeti o barvah letošnje pomladi?

Če ste odprli svojo omaro in v množici črnih 'cunjic' brez forme izgubili navdih za oblačenje, vedite, da je čas za barve. In zdaj, kako boste nosili rumeno, oranžno, turkizno in malinasto rdečo? Da bi vam olajšali kombiniranje in vas hkrati naučili, katero barvo izbrati, sledi cel niz nasvetov, ki vam vodo pri tem pomagali …

Za začetek: paleta barv se deli na štiri glavne skupine, štiri sezone, ki pa so v skladu z barvo polti –pomlad, poletje jesen ali zima.

Katere so vaše barve?

• Če imate rdeče, kostanjeve, medeno blond ali zlato blond barvo las in ste nežno blede polti, pripadate toplim barvam (jesen in pomlad)
• Osebe s črnimi, temno rjavimi ali pepelnato svetlimi lasmi in rožnato barvo polti pripadajo k hladnim barvam (zima, poletje).
• Ali ste vedeli? Edina barva, ki vsem pristaja, je močno rdeča.
• Močne barve in sijajne, bleščeče tkanine nosite samo na tistih delih, za katere ste prepričani, da so lahko v centru pozornosti.
• Če imate rumenkasto barvo polti in črne podočnjake, se izogibajte črni barvi blizu obraza.
• Drobne ženske ali ženske z izrazito močno postavo bi se morale izogibati velikih kontrastov med zgornjim in spodnjim delom telesa.
Če imate radi močne barve, ni treba, da se od glave do peta oblečete vanje. Dovolj bo, če dobro izberete samo en kos, ki vas loči od množice.

Izbirajte …

• Modne dodatke – pas, torbica ali nakit.
• Jakno – jakne v neonskih barvah so zelo chic, svetujemo močno rumen suknjič ali močno zeleno jopico.
• Kombinacija neonskih in nevtralnih odtenkov – intenzivnost neonskih odtenkov bo ublažila bež, siva ali črna barva.

Fotografije: arhiv proizvajalcev

Liza - 20/2019

Članek je objavljen v reviji
Liza - 20/2019

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.