Ah, kdo se ne razneži ob misli na zaliv, pesek, kamenčke, školjkice, sončni zahod in obilo pekarnic, katerih vonju zagotovo podleže tudi kak fitnes trener z železno voljo!

Imela sem srečo, da smo bili vsi prosti delovnih obveznosti in smo se za podaljšan konec tedna z družbo odpravili na morje. Še pred sezono. Ker ni tako zelo vroče in ker še ni ljudi. Noro. Tam, kjer sta običajno brisača poleg brisače, je bil zdaj le kak samotni sprehajalec. Tam, kjer je običajno bučna glasba in ogromna množica, je bilo kot po atomski vojni.

Tam, kjer so 'kelnarji' s podočnjaki od predolge sezone manično gledali, ali je kaka miza še nepostrežena, so bili vsi dobre volje. Bila pa je tudi ta lepa napetost, pričakovanje nečesa, čutiti je bilo, da vsi vedo, da se pripravlja vrvež in da bodo spet prišli ljudje, ki bodo kupovali njihova plastična sončna očala, spominke in zapestnice.

Prvi pogled na mirno vodno gmoto, obdano s plažami, kjer prav romantično pluje kaka barčica z razpetimi jadri. Trpanje napol pijanih turistov na trajekt, rožnata barva prvič opečene kože, po možnosti v vzorcih spodnjih majic in bermuda hlač. Zgodnje vstajanje, konstantno brisanje politega mleka ob zajtrku na plastični mizi, ki se maje bolj kot vaški pijanček, in jetrna pašteta na omamno mehkem kruhu.

Bevskanje malih kosmatih kužkov, vzklikanje otrok, ko dobijo denar za sladoled, in veselje ptičev ob prebujajočem se dnevu. Vesela najdba neznane steklenice v shrambi, misleč da je kak fin likerček, in ugotovitev, da je domači propolis (bljak). Poslušanje neumnih debat iz apartmaja v spodnjem nadstropju, zvok odpiranja pločevinke pira in vonj domačega žara.

Grickanje vseh možnih grisinov, kokic, čipsov in kepica sladoleda vsako polno uro. Pa gledanje v prazno, pa posedanje na kavicah, pa vesele družbe, ki že v zgodnjih popoldanskih urah prepevajo zimzelene hitiče. Sem vam naredila skomine? Nič hudega! Čez dober mesec boste že sami deležni istih lepih slik in občutkov, ki vedno znova pričarajo ... morje.

Ana Marija Mitić

Lisa - 22/2013

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 22/2013

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.