Tanja bi varčevala, toda le v banki ali v naložbah z 20-odstotnim letnim donosom!

Naša tretja kandidatka ima sklenjeno naložbeno življenjsko zavarovanje, kjer je deset let plačevala po približno 20 do 30 evrov. Zdaj je polica v mirovanju, do izplačila tega denarja pa je upravičena poleti 2022. Za pokojnino ni še ničesar varčevala. O tem res še ni razmišljala, a bi morala … Tvegala ne bi, ampak … In kje bi varčevala? “Varčevala bi na računu, nikakor pa ne v skladih na borzi, saj glede na stanje na trgu temu ne zaupam.

Ko bi dovolj privarčevala, bi si kupila nepremičnino. To je edina dolgoročna naložba, v katero bi si trenutno upala vložiti denar.” In s kakšnimi donosi bi bila zadovoljna? ”Vložila bi nekaj denarja, ne velik znesek, če bi imela jamstvo, da bi vedno dobila povrnjen vloženi znesek. Če bi bil donos 20-odstoten, pa bi vsekakor sodelovala pri takšni naložbi,” pravi Tanja.

Pravljica … Precej podobno razmišljajo številni vlagatelji, ne le v Sloveniji, temveč povsod po svetu. Tvegati večina ne želi veliko. Toda ko pride kakšna naložba, ki naj bi prinašala recimo 20 odstotkov na leto, bi vanjo vsi z veseljem vložili, čeprav takšni donosi niso realni in ni naložbe, ki bi ob jamstvu vložka prinašala tak donos. In kaj na to poreče finančni strokovnjak v Alta Skladih Sašo Zajec? “Veseli me, da se je Tanja odločila sodelovati v Popolni finančni preobrazbi in da si želi pozitivnih sprememb pri upravljanju financ. Glede na odgovore je Tanja izjemno konservativna kar se tiče varčevanja, saj ne želi, da bi bili njeni prihranki izpostavljeni tveganju, ki ga predstavlja investiranje. Žal pa običajno denar, ki se ne plemeniti, zaradi inflacije izgublja svojo realno vrednost in je torej že sam po sebi izpostavljen tveganju. Glede na to, da je Tanja še mlada in brez večjih finančnih obveznosti, bi bilo smiselno, da začne čim prej varčevati tako za želeno nepremičnino kot za pokojnino.”

Zamujamo priložnosti

Kako pa gleda na Tanjino zadržanost glede varčevanja na borzi? “Njena zadržanost do skladov me ne preseneča. Po finančni krizi leta 2008, ko se je zaradi vsesplošne evforije s tako imenovanimi balkanskimi naložbami opeklo ogromno Slovencev, se je vzajemnih skladov in tudi drugih finančnih naložb prijel negativen prizvok. Posledično je veliko Slovencev nezaupljivih do vzajemnih skladov, kar je škoda, saj tako zamujajo priložnosti za potencialno višji donos, kot so ga deležni denimo na banki. Vzajemni skladi so namreč v Sloveniji visoko regulirani, dolgoročno varčevanje v skladih pa z davčnimi spodbudami podpira tudsi država. In prav zaradi naštetega so skladi ena izmed najprimernejših oblik dolgoročnega varčevanja za povprečnega vlagatelja,” odgovarja Zajec. Idealna naložba? Toda po drugi strani Tanja pravi, da ne bi tvegala, bi pa sodelovala v naložbah, ki prinašajo 20-odstotni letni donos. “Idealna naložba bi bila takšna, ki bi imela velik donos in bi bila brez vsakršnega tveganja. Praktično ni vlagatelja, ki si takšne naložbe ne bi želel. Žal pa v resničnem svetu to ne obstaja. Večkrat se pošalim, da ko vam bo kdo ponudil naložbo, ki je nadvse dobičkonosna in nič tvegana, takrat stecite stran od te osebe,” komentira strokovnjak Alta Skladov.

Kam vlagati? 

“Tanji bi predlagal, da začne mesečno varčevati v vzajemnih skladih, ki so primerna oblika dolgoročnega varčevanja, tako z vidika donosnosti kot tudi davčnih spodbud. Glede na daljše obdobje varčevanja in Tanjino mladost bi sicer njen portfelj lahko bil bolj drzen, bi pa Tanji zaradi njene zadržanosti do naložb v sklade predlagal uravnotežen portfelj oziroma bolj defenzivno naložbeno kombinacijo vzajemnih skladov, v vsakem primeru pa naj se pred odločitvijo posvetuje s finančnim svetovalcem.”

Posvetujte se z izkušenim svetovalcem

Kakorkoli, za vse vlagatelje, ki se odpravljate na borzne trge, je pred tem dobro, da se pred odločitvijo o investiranju posvetujete z izkušenim finančnim svetovalcem. Vlagatelj bo ob pomoči finančnega svetovalca svoje varčevanje osmislil, in sicer tako, da si bo postavil realne finančne cilje. Skupaj bosta izbrala tudi najprimernejšo obliko varčevanja glede na profil vlagatelja in obdobje varčevanja oziroma plemenitenja premoženja.

Liza - 34/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 34/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.