Tanja je tretja kandidatka, ki smo jo vzeli v osebno finančno obravnavo v okviru projekta Popolna finančna preobrazba.

Trenutno živi v večji hiši skupaj s starši. Ker je hiša velika, sama pa ni imela nobenih večjih prihrankov, se ji je takrat, ko si je urejala svoj bivalni kotiček, to zdela najprimernejša rešitev. Prizna, da ji je takšen način življenja nekdaj ustrezal, zdaj pa se sprašuje, kje in kako bo čez nekaj let. Želi si živeti v svojem atrijskem stanovanju.

Poleg službe še honorarno delo

Zaposlena je kot vodja spletne trgovine. Pogodbo o zaposlitvi ima sklenjeno za šest mesecev, vendar se dogovarja za dolgoročno sodelovanje. Trenutno je s svojo zaposlitvijo zadovoljna, vendar kot večina ljudi bi si želela zaslužiti več. Od pomladi do jeseni čez vikende občasno pomaga pri prijateljici v kavarni in zasluži še kak evro. Pozneje si iz tega denarja privošči dopust in da nekaj na stran za registracijo ter kakšne druge večje stroške. V prostem času rada teče, se druži s prijatelji in pohaja naokoli. Pred tem je sedem let stanovala skupaj z nekdanjim fantom v najemu. Ustvarila sta si dom, vendar je od tam odšla in vse, kar sta vlagala skupaj, je pustila. V svojem življenju obžaluje samo to, da ni poskrbela zase in od njega zahtevala izplačila, saj sta toliko let živela v skupnem gospodinjstvu. S svojim življenjem bo povsem zadovoljna, ko bo finančno stanje pozitivno in stabilno.

Plača in dolgovi

Tanjina mesečna plača je 950 evrov. Ob tem plačuje posojilo v višini 140 evrov mesečno. Ima osebni avtomobil letnik 2007. Drugega premoženja nima. Ima pa sklenjeno še naložbeno življenjsko zavarovanje, kjer je deset let plačevala po okoli 20 do 30 evrov. Zdaj je polica v mirovanju, do izplačila tega denarja pa je upravičena poleti 2022. “Prav gotovo sem naredila napako, ko sem si dovolila vzeti izredni limit. Tega zdaj ne bi več ponovila. Druga napaka so bila obročna odplačevanja. Slaba naložba je bilo tudi omenjeno zavarovanje in pa to, da sem odšla od nekdanjega partnerja, ne da bi zahtevala svoj delež. Po naravi sem tudi nekoliko bolj zapravljiva, in ko mi ni treba gledati na vsak evro, priznam, da si takrat mirne vesti privoščim kakšen nakup, kot so novi čevlji, skratka nekaj za dušo. Napaka, vem,” opisuje svoj dosedanji pogled na svoje osebne finance Tanja. Obenem pravi, da od finančne preobrazbe pričakuje, da se bo finančno izobrazila toliko, da bo znala shajati s svojimi dohodki, da uredi negativno stanje na računu, da bo lahko zamenjala banko, da bo lahko nekaj denarja privarčevala za kakšen večji nakup, kot je denimo avto, in za reševanje stanovanjskega problema.”

Pod drobnogledom

Med preobrazbo je Tanja lepo začela voditi svoj proračun, kar je vsekakor zelo pohvalno. Iz tega se že lepo vidi, kam gre njen denar, kakšne so njene potrebe, navade in kako zelo pomembno je to, da ve, kaj si pravzaprav želi. Tanja zna paziti na stroške in biti tudi skromna, toda včasih ji denar še vedno po nepotrebnem malce preveč uhaja. Za bivanje lahko porabi 215 evrov, pri čemer je tu upoštevano tudi posojilo v višini 140 evrov, za hrano 150 evrov, za prevoz sto evrov, oblačila 50 evrov, dopust 50, zdravje 50, za osebno 50, darila 30, oprema 20 in gušt 20 evrov. To preprosto pomeni, da bi glede na prihodke lahko dala vsak mesec na stran od 400 do 700 evrov. Natančno koliko, je odvisno od njenega dodatnega zaslužka s honorarnim delom.

Pohvalno: hitro pokritje limita!

Obenem je zelo pohvalno tudi to, da se je Tanja odločila, da pokrije svoj izredni limit. Tako ima zdaj le še redni limit, katerega cilj pa je, da ga prav tako spravi na nič ali še bolje na plus 200 evrov. Kredit je drag oziroma ima visoko obrestno mero, a po drugi strani je večinoma že odplačan in se ga ne splača zamenjati. Bi pa vsekakor bilo smotrno čim prej (predčasno) poplačati preostalih 2.200 evrov, kolikor je še dolga. Konec koncev živi v hiši svojih staršev, nima otrok in tako bi lahko posojilo poplačala v nekaj mesecih. Zakaj se torej ne bi razbremenila plačila 140 evrov mesečnega obroka, ki ga namenja za kredit?
Občutek bo fantastičen – svoboden!

Kaj pa varčevanje?

Tanja je precej zgodaj sklenila varčevanje ali bolje rečeno zavarovanje, ki pa ga potem kar nekaj časa ni plačevala in na koncu celo prekinila. Vsekakor je treba preveriti, kaj je zdaj s temi sredstvi in ali bi jih bilo morda bolj smotrno porabiti za predčasno poplačilo kredita. Kar se tiče nezgodnega zavarovanja, pa je tudi treba preveriti, ali je optimalno oziroma ali so zavarovalne vsote primerne.