S popolno finančno preobrazbo se sooča tudi nekdanja vrhunska športnica!

Tamara je stara 38 let, ločena, mati samohranilka. Ima dva otroka, desetletno hčer in šestletnega sina. Poročena je bila osem let, zdaj pa skupaj z otroki že tri leta živi pri svojih starših, v garsonjeri v hiši. Osebne finance nekdanje vrhunske športnice, ki je med kariero sicer lepo zaslužila, niso rožnate. Toda Tamara je prepričana, da lahko s popolno finančno preobrazbo svoje življenje spremeni na bolje. Skupaj s strokovnjaki ji bomo pri tem pomagali.

Nekdaj vrhunska športnica Tamara je trenutno zaposlena za polovični delovni čas, popoldne pa je še od tri- do štirikrat tedensko trenerka v športnem klubu. Odprt ima svoj s. p. za izvajanje drugih dejavnosti, povezanih s športom. “Trenutno sem s službo zadovoljna, zavedam pa se, da to ni moj domet, ki si ga želim oziroma sem sposobna več. Moja želja je, da se najdem v pravem delu, povezanem s predavanji, športom in da zaslužim toliko, da se rešim posojil in si uredim svoje stanovanje, kaj pa naj ostane še za potovanja po svetu. Želim si več zaslužiti, saj zdaj za neki povprečni dohodek delam praktično cele dneve,” pravi naša četrta kandidatka v Popolni finančni preobrazbi in doda: ”Zanima me tudi podjetništvo. To bi me motiviralo in mi predstavljalo pravi izziv. Želela bi si delati tisto, v čemer sem dobra, uživati in biti svobodna. Zanima me veliko stvari, a vse zahtevajo svoj čas in energijo. Otroka sta moje bogastvo, tega se zavedam, zato bi v tej situaciji in v tem času, ko sta še majhna, želela biti tudi več z njima. Vedno so bile moje želje imeti družino in svojo hišo. Otroka imam, hiše še ne. V življenju pač vedno ne gre po načrtu. Šport me je naučil, da je treba za vsak uspeh garati. Tega se zavedam tudi pri služenju denarja.”

Iz meseca v mesec …

Tamarina mesečna plača je 600 evrov, za delo v klubu dobi 800 evrov, dodatno delo pa ji prinese še sto evrov. Za otroške dodatke prejme 230 evrov, preživnina bi morala biti 330 evrov, vendar je oče ne plačuje, zato je vložila izvršbo. Privarčevanega nima nič. Živi iz meseca v mesec, saj pravi, da ji je težko kaj prihraniti, saj ima vedno neke izdatke. “Za lizing za avto plačujem 250 evrov na mesec in tako bo še dve leti. Potem so tukaj stroški za položnice v višini okoli 900 do tisoč evrov na mesec, moje zavarovanje 150 evrov, plačilo s. p. 140 evrov, zavarovanje avta 60 evrov, potem pa še šola, vrtec, šport, interesne dejavnosti … Ob tem pa si želim, oziroma mislim, da bomo nujno potrebovali večje stanovanje, še raje pa majhno hiško.”

Slabe naložbe!

In kaj vse jo je po njenem mnenju pripeljalo v takšno stanje? “Vsekakor so bile doslej največje težave slabe naložbe, nekontrolirano trošenje, zadolževanje iz posojila v posojilo. Ne bom rekla, da sem v preteklosti slabo zaslužila, vendar pa so bile naložbe katastrofalne. Napaka je bila, da sem naše skupne finance zaupala možu, da je on upravljal družinsko premoženje. Kot športnica sem bila redno zaposlena, imela dodatne mesečne prilive, denarne nagrade, sponzorje … Mož pa se je odločil, da odpre športno trgovino z mojim imenom. Sama v firmi nisem bila nič. Iz tega semena pa ni zraslo nič, razen veliki dolgovi, ki me tepejo še danes,” zaupa Tamara.

Pravi, da si je v času športne kariere, še pred poroko, kupila zemljo, veliko tisoč kvadratnih metrov. Na tej zemlji so želeli postaviti hišo. Ker je moževa firma potrebovala začetni kapital, pa so zanjo vzeli kredit, zavarovan z njeno zemljo. Ta se ni poplačeval, trgovina se je zaprla, dolgovi so ostali. “Nekdanji mož je zadevo prepustil tako daleč, da smo prišli do dražbe. Vmes pa je bilo še veliko drugih finančnih kiksov.”

Zakaj v Popolno finančno preobrazbo?

Njeno trenutno finančno stanje torej ni rožnato, toda ne obupuje: “S finančno preobrazbo pričakujem veliko novega finančnega znanja in nasvetov – kako sploh planirati družinski proračun, kako privarčevati, kako je z zavarovanji, kako se lotiti večjih projektov, kot so nakup avta, hiše. Želim si predvsem, da se iskreno soočim s svojim problemom, rečem bobu bob, zaviham rokave in izvedem načrt tako, kot se stvarem streže. Na živce mi gre, da ne morem ničesar prihraniti. Za svoje želje sem pripravljena delati. Še v največje zadovoljstvo pa mi bo, ker bom to znanje lahko delila oziroma širila s svojimi otroki,” je odločna nekdanja vrhunska športnica, ki ji zavedanja, da brez garanja ni uspehov, zagotovo ne manjka.

Skupaj s strokovnjaki ji bomo pomagali pri ureditvi zapletov s parcelo, pomagali znižati njene stroške, urediti zavarovanja, narediti načrt za varčevanje in pa pomagati pri selitvi v večje stanovanje ali hišo, kar pa bo odvisno tudi od njenih novih prihrankov in zaslužkov. Zagotovo je cilj, da se slednji v prihodnje povečajo predvsem z aktivnostmi, ki jih Tamara počne najraje, to pa je izobraževanje na področju športa.

Fotografija: Shutterstock

Liza - 35/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 35/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.