Ste že kdaj slišali za zdravo in nezdravo zadolžitev?

Zdrava zadolženost je tista, za katero star angleški pregovor pravi: It takes money to make money. Pomaga nam ustvariti prihodek in nam povečuje neto vrednost. Poglejmo si tri primere zdrave zadolžitve:

1. Investiranje vase, v svoje znanje

Izobraževanje je že dolgo sinonim za uspeh. Na splošno velja, da bolj smo izobraženi, večji potencial imamo. Lažje najdemo zaposlitev in višjo ceno si lahko postavimo. Seveda pa pri tem ne mislimo le na strokovno izobrazbo, temveč na izpopolnjevanje na vseh pomembnejših področjih.

2. Nakup nepremičnine

Pri čemer je razlika, ali kupujemo nepremičnino, s katero rešujemo stanovanjski problem, ali kupujemo nepremičnino kot naložbo. Pri prvi moramo biti toliko bolj previdni in imeti več lastnih sredstev (več o tem v enem izmed prihodnjih receptov), pri drugi pa je pomembno, da je tržno zanimiva.

3. Nakup opreme

Nakup računalnika na obroke je lahko primer zdrave zadolžitve, če z njim začnemo ustvarjati prihodke iz npr. opravljenega dodatnega dela od doma itd. Nezdrava zadolžitev pa je tista, kjer z nakupom stvar izgublja svojo vrednost. V večini primerov na to nakazuje uporaba posojil, limitov in kreditnih kartic. Sicer je res, da si precej ljudi ne predstavlja načina življenja brez uporabe teh 'pripomočkov', pa vendar gre v resnici za nezdravo zadolževanje. Sprva z majhnimi zneski, ki se pozneje pretvorijo v večje. Z njimi navadno plačujejo položnice, kupujejo hrano, oblačila, avtomobile, računalniško opremo itd., ki kot že rečeno, v večini primerov izgubljajo vrednost. Tukaj velja še posebej poudariti npr. nakup avtomobila (če ga ne uporabljamo kot sredstvo za prevoz potnikov in nam ne prinaša prihodka), nakup oblačil itd. Že če pogledamo npr. oblačila, ta izgubijo najmanj 30 % v času, ko jih odnesemo iz trgovine.

Vsakokrat, ko torej razmišljate o tem, da bi se zadolžili, se vprašajte, ali gre za zdravo ali nezdravo zadolžitev. Če bo odgovor nezdrava, tega enostavno ne izpeljete. In morda v razmislek misel priznanega avtorja, Roberta Kiyosakija, ki v eni izmed svojih knjig pravi: “So dobri in so slabi dolgovi. Zaradi dobrih dolgov postanemo bogatejši, slabi dolgovi pa nas pahnejo v revščino.”

Specialistka za financiranje in osebni proračun v podjetju Vezovišek&partnerji strankam pomagam pripraviti individualni načrt financiranja in namesto njih krmarim mimo finančnih pasti ter poskrbim, da se varno zadolžijo. V reviji Lisa svetujem in odgovorjam na vaše vprašanje, ki mi ga pošljite na elektronski naslov ana@financnirecepti.si. Več o podjetju Vezovišek&partnerji na: www.vezovišek.si

Liza - 35/2017

Članek je objavljen v reviji
Liza - 35/2017

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.