Lani smo v naši družini prvikrat dobili nenapovedan obisk. Pravzaprav sploh nismo vedeli, da obiskovalke imamo, dokler nam ni soseda sporočila, da radodarno gostijo tudi oni. Obiskale so nas uši.

Ob novici sem se zazrla v pet dolgolasih glav. Kje in kako začeti? Jasno mi je bilo, da bo treba grive urediti. In ker mati ni ravno pravi naslov, da otrokom dopove, da se bo treba iz dolgolascev preleviti v 'prave' fante, je na pomoč priskočila soseda. Odprtih ust so jo poslušali, ko jim je razložila, kako bomo pretentali vsiljivke.

Z izjemo najstarejšega, najstnika, za katerega tako drastična preobrazba ni bila sprejemljiva, so ostali privolili v 'šestko' ( dolžina las po striženju z aparatom za striženje). In smo pričeli. Po vrsti. Od najmlajšega navzgor. Ko je bil prvi del ofenzive zaključen, so pred menoj stali štirje neznanci.

Milo se mi je storilo. Zlasti ob pogledu na najmlajšega, ki smo ga prvikrat pošteno postrigli. Je to res on, moj otrok? Sprememba je bila neverjetna.
Sledila je naslednja faza. Skok v lekarno. "Kaj nam lahko ponudite, da se znebimo vsiljivk?"

Dva preparata. Kateri je boljši? Farmacevtka ne komentira. Cena med njima pa je očitna. Žep se torej odloči. Če že ne bodo 'hinrihtale', upam, da bodo vsaj tako omotične, da jih bomo lahko polovili, si mislim.

Morilski šampon nanesemo na glavo in počakamo, da obiskovalke utonejo v večni sen.

Potem se jih lotimo. Nekaj jih odplaknemo v kanalizacijo, druge vržemo v smetnjak. Tisto, kar so 'nakakale' na glavo, pa ročno odstranjujemo in z največjim užitkom pokamo. Slišimo jih, ko se od nas poslavljajo. Do končne zmage nas loči še pranje perila, sesanje in kakšen teden rednega pregledovanja glav. Pa še ponoven nanos šampona, ki nas bo odrešil nehote spregledanih gnid in njihovih razvojev. Ofenziva končana.

Do letos. Do prejšnjega tedna, ko smo se znova podali v boj. Tokrat z več sreče. Nesramnice so osvojile samo dve glavi. In ker smo si lani nabrali izkušnje, je bila protiofenziva letos hitra in kratka. Podobna nekdanjemu NNNP (nič nas ne sme presenetiti). In manj boleča. Lase smo skrajšali samo na eni glavi, pa še to samo za nekaj centimetrov. Druga naglavna okrasja so ostala nepoškodovana. Pralni stroj se je namesto enkrat na dan vrtel petkrat, prav tako se je po hiši podil sesalec in sama kot njegov vodnik. Mislim, da uspešno.

Do naslednje nenapovedane bitke.

Napisala: Miša, mama petih sinov in vedno nasmejana športnica