Kaj pravzaprav je – življenje? 

Kako bi ga lahko razložili, ne besedo samo, ampak … Bi znali? Povedati na kratko, ne da bi pogledali v slovar, kjer se opis začne tako zelo neživljenjsko z ‘Življenje je pojav, ki …?’ Hm, resno, pojav? Kako le je lahko življenje pojav?! Kaj ni pojav nekaj kratkega, nekaj, kar zagledamo, zaslišimo ali doživimo v hipu? Kot mavrica, ki se naenkrat pojavi na nebu? 

Je življenje tvoje najboljše prijateljice res lahko samo pojav? In njihovo, njegovo, tvoje življenje? Kaj ni to njena in njihova, njegova, tvoja in moja zgodba, zgodba, ki ji sledimo in jo soustvarjamo skozi čas? Od točke A, ki ji rečemo rojstvo, do točke X, ko se poslovimo od vseh znanih, ki nas zaradi ‚dobrega‘ ali ‚slabega‘, kar smo naredili v življenju, ohranijo v spominu, dokler ta ne zbledi, in neznanih na tem svetu? Dolga in pestra ali komaj začeta? Za nekoga mavrica v živahnih sončnih barvah in drugega mračen, siv oblak? Zgodba, ki se meri v letih, čeprav je sestavljena iz trenutkov?

Življenje ne more biti samo pojav, življenje je lahko edino zgodba. Ki se zapleta, razpleta in odvija tako neopazno, da se ga velikokrat zavemo šele ob prelomnicah in rojstnih dnevih, in tako hitro, da pozabimo na trenutke, ki zbežijo v trenutku. Če se ne ustavimo in se potopimo v svoj mali svet. Kako zanimivo, da moč in strast za življenje lahko srkamo v odklopu za štirimi stenami ali v družbi narave, ob kavi, nekje, kjer smo prvič, daleč od znanega sveta, na sprehodu po poti skozi neznani gozd, na travniku, ki mu ni kraja, ali ob knjigi, v kateri se izgubimo ...

Pravkar je minil svetovni dan, ko naj bi prelomili zaobljube, ki smo si jih dali zadnje dni zdaj že starega leta. Tiste ne bom več jedla zvečer, tekel bom trikrat na teden, nehala bomo govoriti negativno … Kaj ni to čudovita priložnost, da sprejmemo novo odločitev, se poglobimo vase in v svoje občutke znova in znova in pri tem vztrajamo vse leto?

Predstavljajte si, da bi lahko ustavili trenutek, ga vsaj majčkeno raztegnili in bili popolnoma brez misli, nekje na samem … Kaj bi si (za)želeli, tako zares?

Liza - 06/2019

Članek je objavljen v reviji
Liza - 06/2019

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.