Ko načrtuješ konec tedna, pa se tik pred zdajci izkaže, da z vremenom ne kaže najbolje, in se odločiš ostati doma ...

Saj se zdi, kot da je teden daljši (vsaj) za oseminštirideset ur, da sta ti dva dneva podarjena! (Če le sobote in nedelje ne pričakuješ in se je veseliš že dlje časa.)

In kaj zdaj, kar naenkrat? Le kako ta čas najbolje izkoristiti, to je zdaj vprašanje. Da ne delaš nič in spiš, da ne delaš nič in bereš najdebelejšo knjigo, da ne delaš nič in se posvetiš samo svojemu hobiju, da ne delaš nič, večer pa si le popestriš in greš s svojim dragim ali drago v kino ali na kakšno predstavo, da pospravljaš, ker že nekaj časa nisi ali pa mogoče zato, ker pričakuješ obisk prijateljev, ki bodo popestrili tvoj dan.

Kakorkoli … Tak odklop tako zelo prija! Tako zelo zelo. Ne priganja te nič in nihče, sam se odločiš, kaj boš in kako, zlasti če se predajaš brezdelju in počasnosti, saj se za uro zdi, da so kazalci v primerjavi s katerim koli dnem sredi tedna, da ponedeljka sploh ne omenjamo, neverjetno počasni.

Smo sploh vajeni lenariti ali je naša vest (slaba, seveda!) tako glasna, da gremo zgodaj zjutraj vsaj po kruh, češ danes si lahko privoščim svežega, še toplega.

Ampak, zakaj? Kdo pravi, da je treba vedno nekaj početi, nekaj, kar se vidi, kar je oprijemljivo in koristno? Kaj ni najbolj koristno to, da si odpočijemo od zunanjega sveta in uživamo izven obveznosti in dolžnosti? Kaj ni pravzaprav to življenje?

Toliko tega smo pozabili ... V poplavi vsega. Kakšno nasprotje!

Življenje ni šola, življenje je spominjanje. Na to, kar smo nekoč znali in v čemer smo uživali. Na to, kar si zdaj delno privoščimo le med počitnicami, na dopustu. Zato je zdaj, ko je odklopa za letos konec, to več kot odlična priložnost, da s tem, kar smo počeli – nadaljujemo! Ne s potovanji, plavanjem v morju in jezerih, spanjem na zasilni postelji, obdani z blagom. Ne. Ostanimo še naprej sproščeni in veseli, brez slabe vesti in strahu pred čimer koli, mirni, sočutni in modri. Tudi če naša okolica ni taka. Za zdaj. Saj veste: spremembe so vendar edina stalnica!

Liza - 38/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 38/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.