Vedno sem se spraševala, kaj so sanje.

Kje sem takrat in zakaj se mi dogajajo. So dogodki iz časa prej ali potem? Mogoče samo razmišljanja o tem, kaj se mi je zgodilo v preteklosti ali na dan pred spanjem, ali pa se mi šele bo, ko se bom zbudila ali enkrat v prihodnosti?

Moja babica si je pomagala s sanjsko knjigo. Spomnim se, da je rada pogledala vanjo, takoj zjutraj, ob kavi. Še vedno si jo lahko predstavljam. Kam je knjigo dala in kje je zdaj, ko je ni več med nami, ne vem. Vem pa, da si moram sanje razložiti sama, da le jaz lahko najdem povezavo med njimi in svojim vsakdanjim življenjem, čustvi in občutki, da le jaz lahko 'ugotovim', kaj mi želijo povedati ali na kaj me želijo opozoriti. Včasih o njih razmišljam še v polsnu in si jih ponavljam, da se ne bi izgubile med mislimi, ki jih poraja nov dan, če je že čas, da vstanem, si jih zapišem. Ampak biti moram zelo pozorna, da mi ne uidejo in da med tem, ko jih pišem, ujamem vse besede in podtone in pomene in občutke … Če se kaj izgubi, namreč takoj začutim praznino in čutim, da nekaj manjka.

Tako kot bi morali občutke, ki nam jih telo pokaže, poslušati tudi, ko smo budni, čez dan.
Saj poznate tisto, ko začnete nekaj delati, pa vas kaj zmoti in delo prekinete. Misli v hipu preusmerite k drugemu in prvo se začne počasi izgubljati, dokler popolnoma ne izgine. Ko to drugo mine, ste kar naenkrat nemirni, čutite, da nekaj manjka. Prijetno ali pa tudi ne. In potem začnete brskati po 'spominu', dokler se ne vrnete k prvemu.

Telo je tako čudovit sogovornik, če ga le poslušamo in slišimo. Včasih nam lahko uspe neko 'skrivnost' razvozlati, včasih smo le bolj pozorni, da se bo nekaj zgodilo, mogoče nekaj prijetnega ali pa malo manj prijetnega … (Seveda) ne uspe vedno, uspeva pa vedno bolje in večkrat.

Vse preveč je različnih obvestil, opozoril, navodil in pravil na vsakem koraku. Le zakaj bi se ravnali vedno (le) po njih. Sicer je dobro in treba ločiti med tem, kaj je prav in kaj ne, pa vendar – živimo SVOJE življenje!

Liza - 36/2017

Članek je objavljen v reviji
Liza - 36/2017

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.