Leta 1996 sem s sodelavci obiskal London in nato Liverpool. V duhu EURO '96 smo bili povabljeni na tekmo Italija : Češka, ter v Londonu ostali še nekaj dni.

Med vsemi kulinarično-pivskimi zanimivostmi nismo mogli niti mimo obiska ene od številnih odličnih indijskih restavracij. Ker sem med vsemi štirimi edini že bil v indijski restavraciji, sem si naročil angleško 'nacionalno' jed chicken tikka masala.

Preostali sodelavci, nevajeni indijske kuhinje, so si naročili piščanca in krompir, ki ga imajo v ponudbi za vse tiste, ki ne jedo prav radi indijsko. Natakar jim je enostavno rekel: "Ne, tega pa ne boste jedli! Jedli boste tole!" in v meniju pokazal na chicken tandoori. Za prilogo pa predlagal basmati riž. Sodelavci so ga malce šokirano ubogali in prikimali njegovemu 'nasvetu'. Ko je hrana prišla na mizo, so bili vsi šokirani nad vijoličasto/rožnato barvo piščanca. Kar malce sem se namučil, da sem jih prepričal, da vsaj poskusijo.

Ko so poskusili, so presenečeno ugotovili, da okus niti malo ne odraža šokantne barve in da skoraj v celoti ustreza še tako konservativnemu okusu povprečnega Slovenca.

Danes vam bom poskušal malce približati chicken tikka masalo, ki je v Veliki Britaniji resnično postala nacionalna jed. Dobite jo v vseh možnih oblikah, tako v restavracijah kot pri uličnih prodajalcih. Za pripravo te jedi menda obstaja kar blizu 50 različnih receptov, ki imajo edino skupno točko le piščanca. Vse drugo se zelo menja. Mi se bomo skupaj lotili enega.

Chicken tikka masala

Sestavine:

• 61/2 svežega čilija

• 1 strok česna

• 15 g svežega ingverja

• 1 žlička rastlinskega olja

• 1 ščepec sladke paprike

• 1/2 žličke garam masale (mešanica indijskih začimb)

• 1 čajna žlička paradižnikovega pireja

• 3 vejice svežega koriandra (listi posebej, stebla posebej)

• 400 g piščančjih prsi, narezanih na manjše koščke

• 1 mala čebula, nasekljana

• 1/2 rdeče paprike, nasekljane

• 1/2 zelene paprike, nasekljane

• 1 ščepec cimeta

• 1 ščepec mletega koriandra

• 1 ščepec kurkume

• 1 pločevinka paradižnika (400 g)

• 100 ml navadnega jogurta

• smetana

Priprava:

V mikserju zmiksajte čili, česen, ingver in olje. Dodajte papriko, garam masalo, 1 žlico paradižnika v tubi ter stebla svežega koriandra. Vse še enkrat zmiksajte v mikserju tako, da dobite pasto.

Položite kose piščanca v skledo, jih dobro premažite s pripravljeno pasto in jih čez noč marinirajte v hladilniku.

Naslednji dan v večji ponvi na malo olja prepražite čebulo, papriko in začimbe. Pražite na nizki temperaturi 10 minut in nato dodajte pločevinko paradižnika ter jogurt. Dodajte marinirane kose piščanca in kuhajte na majhnem ognju približno od 15 do 20 minut, da se piščanec skuha. Malo pred serviranjem vmešajte smetano in nasekljan svež koriander. Jed servirajte s kuhanim rižem.

Chicken tikka masala
Chicken tikka masala


Lisa - 2/2013

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 2/2013

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.