Pravzaprav je najbolj očitno, kako bodo ženske počasi zavladale celemu svetu, po glavnih junakih ameriških televizijskih serij. Posebno v policijsko-detektivsko-forenzičnih serijah.

Prav zanimivo je, kako skoraj v niti eni ameriški nadaljevanki glavni junak, detektiv, forenzik, kriminalist, gasilec, reševalec ... ni več moški, ampak ženska, seksi ženska, ki ima ob sebi vsaj enega relativno čednega, a manj sposobnega sodelavca in seveda še kup drugih manj pomembnih moških pomočnikov.

In medtem ko so bili pred leti glavni junaki vsi rahlo zanemarjeni, nesrečni, a šarmantno simpatični moški, so zdaj glavne junakinje kot manekenke, dolgonoge, vitke, dolgolase in v svojih visokih petah ter ozkih kostimčkih za zlikovci sprintajo kot Usain Bolt po atletski stezi v sprintericah. Večina jih je starih okoli 35 let, nimajo otrok, za seboj imajo veliko ljubezensko zgodbo in strto srce, a so trenutno samske in povsem nedovzetne za moške.

Ja, samo poglejte si na primer detektivko Kate Beckett v seriji Castle ali pa forenzičarko Temperance Brennan, glavno detektivko Olivio Benson v seriji Law & Order in kriminalistko Jane Rizzoli v nadaljevanki Rizzoli & Isles ali pa posebno agentko Tereso Lisbon v Mentalistu. Same lepotice in same super inteligentne ženske, ki v kot spravijo tudi najokrutnejše zločince, ne bojijo se temnih in zapuščenih garažnih hiš, kleti, živijo same v družbi psa ali mačke ter nabite pištole, a njihova edina šibka točka v življenju je moški – ne znajo si najti pravega. Oziroma če laično potegnem zaključek – večina moških se jih boji.

In mimogrede, scenarije za večino teh serij seveda pišejo moški. Prav to mi je zanimivo, ženske so v serijah in filmih redko direktorice uprav velikih podjetij, medijskih hiš ali celo predsednice držav, še manj se znajdejo v vlogi lastnic. V poklicih, kjer pa je daleč največ moških (policija, agenti, vojaki, gasilci), pa so ženske vedno glavne junakinje.

Če mene vprašate, si moški še vedno želijo zadržati oblast, denar, svetovno moč, a v resnici jih je strah in si želijo, da bi ženske poskrbele za red in mir. Mislim, da je napočil čas, da napišem scenarij za dobro kriminalno-detektivsko serijo. Meni osebno so še vedno najbolj všeč angleški Umori na podeželju, pa čeprav je glavni junak moški.

Lisa - 45/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 45/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.