Tale sestavek – prosim, drage moje lepotice – pokažite tudi svojim dragim.

Prepričana sem namreč, da se morajo tudi naši moški seznaniti s hormonalnimi nihanji, razpoloženji, ki so s tem povezana, in vsem, kar nas ženske loči od moških.

Seveda smo oboji nadvse različni, ne zgolj po zunanji podobi, temveč predvsem v tem, kako dojemamo sebe, odnose, kako funkcioniramo ter kako se odzivamo na iste dražljaje. Po desetih letih dela s pari sem popolnoma prepričana, da delujemo res različno in da smo ne zgolj ženske z Venere in moški z Marsa, ampak da smo še z bolj oddaljenih galaksij.

S tem seveda ni nič narobe. Da pa se nekako sporazumemo, ker govorimo tudi različne jezike ljubezni in se razumemo tudi pogosto drugače, kot je bilo izrečeno, je treba z obeh strani nemalo potrpežljivosti, razumevanja, tolerance, ljubezni, naklonjenosti in spoštovanja. Tudi prepiri se lahko odvijajo na primerno spoštljivem nivoju ob uporabi argumentov in iskrene želje, da drug drugega razumeta v različnosti dojemanja neke situacije. Partnersko zreli pari se znajo skregati tako, da iz prepira izidejo še bolj povezani, saj so razčistili tista bremena, ki so enega ali drugega težila.
Dame pa imamo še eno dodatno lastnost, in sicer, da je naše razpoloženje mnogokrat odvisno od hormonalnih nihanj in faze menstrualnega ciklusa, v katerem smo. Svojim parom svetujem, da naj se tudi partner seznani z menstrualnim ciklusom svoje drage, ker se tako lahko hitro izogneta prepirčkom in nejevolji, ki jo lahko pripišemo tudi PMS-ju ali tečkanju partnerice po ovulaciji.

Ko se menstruacija zaključi, je ženska polna dobre volje, rada se prepušča ljubljenju s svojim dragim, v njenem telesu je polno hormona estrogena, ki pripravlja jajčece, da pripotuje iz jajčnika v maternico, da bi se v času ovulacije oplodilo. Po nekajdnevni fazi ovulacije pa do nove menstruacije se proizvaja drugi hormon, in sicer progesteron, ko znamo ženske biti razdražljive, skočimo v zrak že zaradi majhne provokacije ali besede, hitro se lahko zjokamo in včasih se nam zvečer ne ljubi izvajati posteljnih vragolij, le stiskale bi se in zaspale v žlički s svojim dragim.

Če moški ve in sproti spremlja menstrualni ciklus svoje žene in je seznanjen z njenim variiranjem razpoloženja, ki je tudi odvisen od delovanja posameznih hormonov, bo imel veliko bolj umirjen, strpen in ljubeč odnos s svojo ženo, saj bo razumevajoč, ko bo tečna, in jo bo znal pocartati, ko bo to potrebovala. Z veseljem se bo z njo ljubil in bil intimen, ko bo tudi ona divja in polna želje po njem, kar se praviloma dogaja od konca menstruacije do nekaj dni po ovulaciji, ko se je telo pripravilo na morebitno oploditev. Od ovulacije do menstruacije je približno deset dni, ki znajo biti malce bolj naporni za par, saj njo daje razdražljivost, nekatere pa tudi naporen čas pred menstrualni sindrom, ko se ji zdi vse narobe, ko nima moči in je solzna za malenkosti, njega pa razumevanje dogajanja v telesu drage spodbuja, da je zaščitniški in močan tudi zanjo.

No, takole nekako naj bi potekala partnerska dinamika tudi na tem bazičnem, telesnem področju, kjer se moški in ženske krepko razlikujemo. Z malo vaje, pozornosti, tudi dogovora, da si povesta, v kateri fazi ciklusa je ženska, se lahko izogneta brezplodnim in neprijetnim prepirom, ki ne vodijo v iskanje rešitev, temveč bolj v sikanje in nerganje, kar oba peha v jezo in razočaranje.

No, vsega tega vama ni treba, če se poučita o anatomiji telesa in dogajanju v ženski skozi vsak posamezni dan. Bo šlo dragi moji?

Liza - 51/2017

Članek je objavljen v reviji
Liza - 51/2017

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.