Poletje je tu in z njim tudi zaslužen oddih. Tako, kot se moramo vsako leto zaščititi pred nevarnimi sončnimi žarki, se moramo vsako leto zaščititi tudi pred popočitniškim bankrotom.

Da se nam kaj takšnega ne bo (več) zgodilo, pa je pomembno, da poznamo primerno zaščito. Kakšno? Pojdimo lepo počasi.

Predstavljajte si, da se vrnete z dopusta. Lepo ste spočiti, polni energije, videti ste čudovito, ko pogledate stanje na svojem računu, pa vas zadene kot strela z jasnega! Negativno stanje na vašem transakcijskem računu! Ko pogledate še dolg seznam neizvršenih plačil na kreditnih karticah, se zgrozite! V trenutku pozabite, da ste bili na dopustu, pozabite na vse lepe trenutke, saj je edina misel, s katero se ukvarjate, ta, s čim boste naslednjih šest mesecev plačevali položnice?

Da se vam to ne bi nikoli zgodilo (ali pa ponovilo) in da bo zaščita pred počitniškim bankrotom trajala veliko dlje kot najboljša krema za sončenje, se na počitnikovanje res dobro pripravite. Poglejmo si torej, kako se zaščititi pred popočitniškim bankrotom:

1. Kar je najpomembnejše: poletni oddih načrtujmo! Natančno določimo višino svojega proračuna, ki ga bomo namenili poletnemu oddihu (ali pa tudi drugim oddihom). Pravočasno poskrbimo za sredstva, ki jih potrebujemo za dopust. Postavimo si finančni cilj in takoj začnimo varčevati. Danes za prihodnje leto itd.

2. Nikar ne kupujmo vsega vsepovprek! Naj nas želje naših otrok ali nas samih ne premamijo. Raje kakšen dan samo skupaj poležavajmo na plaži, uživajmo v šumenju morja, ob branju knjig ali prijetnem pogovoru. Oddih je med drugim namenjen sproščanju možganov in z nepotrebnimi nakupi tega gotovo ne bomo dosegli.

3. Izogibajmo se plačevanju s kreditnimi karticami, saj s tem odlagamo finančne obveznosti! Kreditne kartice, ki nam v določenem trenutku pridejo zelo prav, saj nam omogočajo odloženo plačilo, nam hkrati onemogočajo nadzor nad osebnim proračunom. Hitro se nam lahko zgodi, da prihodnji mesec ne bomo imeli dovolj finančnih sredstev, s katerimi bomo poplačali nastale obveznosti.

4. Ne prehranjujmo se samo v restavracijah. Predstavljajte si, kolikokrat bi morali plačati že samo za tri obroke dnevno v obdobju enega tedna. Kar 21-krat! Verjetno veste, koliko stane povprečen obrok, in če to pomnožimo z 21 ... Ja, gotovo ni malo. In to 'samo' za hrano.

5. Ne tekmujmo z znanci, prijatelji! Socialna omrežja, kot je Facebook, delajo čudeže. Zjutraj na terasi v miru pregledujemo poročila, vreme, sproti malce preverimo, kaj se dogaja na Facebooku, kaj delajo naši znanci, prijatelji ... Pregledujemo njihove številne slike z vseh mogočih dogodkov, kje vse so bili, kje vse so zapravili ... In seveda se takoj želimo pohvaliti tudi vi. Pozor! Nikar ne počnimo tega! Saj veste, kam nas lahko pripelje nenadzorovano zapravljanje, kajne?

Želim vam prijeten oddih!

Specialistka za financiranje in osebni proračun v podjetju Vezovišek&partnerji strankam pomagam pripraviti individualni načrt financiranja in namesto njih krmarim mimo finančnih pasti ter poskrbim, da se varno zadolžijo. V reviji Liza svetujem in odgovorjam na vaše vprašanje, ki mi ga pošljite na elektronski naslov ana@financnirecepti.si. Več o podjetju Vezovišek&partnerji na: www.vezovišek.si

Liza - 31/2017

Članek je objavljen v reviji
Liza - 31/2017

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.