Gotovo ste že velikokrat slišali ali prebrali, da moramo živeti v okviru svojih zmožnosti, da ne smemo porabiti več, kot zaslužimo, itd. Pa vendar se je tega včasih tako težko držati, kaj ne?

Zlasti ko nas trgovci dnevno zasipajo s svojimi ponudbami, ko nas otroci cukajo za rokav in nam govorijo, kaj vse ima njihov sošolec, ko opazujemo svoje sodelavce, kaj vse so si privoščili v zadnjem letu, kje vse so bili itd. In ne glede na to, ali lahko temu resnično finančno sledimo ali ne, se jim želimo pridružiti. Zakaj pa ne? "Živimo le enkrat," si mislimo.

In vse bi bilo lepo in prav, če bi razpolagali z neomejenimi sredstvi. A na žalost ne gre tako enostavno. Tako pogosto uporabljamo finančne produkte, ki nam pomagajo želje uresničiti. Sprva izkoristimo 'brezplačen' redni limit, potem zaprosimo za izredni limit ali pa pred tem malce preizkusimo, katero izmed kreditnih kartic in že se znajdemo v neprijetnem položaju. V položaju, ko nas mesečno čakajo velike obveznosti, ki jih od nas terja banka in kjer nas nihče ne vpraša o tem, ali bomo to zmogli.

Takrat še kako dobro občutimo, da živimo le enkrat in da odločitev iz preteklosti ne moremo spreminjati in da prav posebnih popravnih izpitov na področju pravilnega ravnanja z denarjem ni. Ko enkrat začnemo porabljati več kot zaslužimo, ko gremo v limit ali ko uporabimo kreditno kartico za plačilo vsakdanjih obveznosti, je izredno težko splavati spet na površje.

Marsikdo se je že znašel v spirali dolgov in ni znal priti ven. Zlasti ko so dolgovi tako visoki, da jim z odplačevanjem ne moremo več slediti. Takrat je izredno pomembno, da pravočasno ukrepamo. Bodisi na način, da se 'vzamemo v roke' in sami poskušamo najti rešitev (si naredimo načrt odplačevanja) ali pa si poiščemo strokovno pomoč. Najhuje je, če ne naredimo ničesar in čakamo. Čakamo toliko časa, da smo prepozni.

Zato recept Ostanimo nad gladino ni zaman. Je izrednega pomena, saj je eden izmed tistih, ki najbolj načenja naše zdravje. Verjeli ali ne, toda v svetu so bile opravljene že številne raziskave, ki dokazujejo, da je pomanjkanje denarja in finančna preobremenjenost stres št. 1 in da se ta slej ko prej zelo odraža na našem zdravju. Nespečnost, nezmožnost opravljanja dela, asocialnost itn. Težko je razmišljati pozitivno, ko pa se dnevno boriš z upniki, ki ti trkajo na vrata. Res, nekaj, česar si nihče ne zasluži, pa vendar je marsikdo tega deležen.

Zato je pomembno, da živimo svoje življenje in ne življenje drugih. Ravnajmo skladno s tem, kar si dejansko lahko privoščimo. Nič ni hudega, če si nečesa ne moremo danes privoščiti. Postavljajmo si cilje in začnimo delati majhne korake. Bolje majhni koraki, ki so trdni, kot pa velik korak, ki nas pelje v prepad.

Pozabite torej na življenje pod gladino in se osredotočite na to, kako splavati na površje in tam ostati. Vsakomur lahko uspe, a le če je zato pripravljen nekaj narediti.

Ana Vezovišek, specialistka za financiranje in osebni proračun

V podjetju Vezovišek&partnerji strankam pomaga pripraviti individualni načrt financiranja in namesto njih krmari mimo finančnih pasti ter poskrbi, da se varno zadolžijo. V reviji Liza svetuje in odgovori na vaše vprašanje, če ji ga pošljete na elektronski naslov ana@vezovišek.si. Več o podjetju Vezovišek&partnerji na: www.vezovišek.si

Preberite še: Kako izboljšati finančno stanje? Upoštevajmo pravilo 10 : 10 : 80

Liza - 5/2017

Članek je objavljen v reviji
Liza - 5/2017

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.