Kolikokrat ste si v življenju že rekli: "Že dolgo si nisem ničesar kupil(a) za obleč ...

... Prav ničesar nimam. Moram, želim si kupiti nove hlače, obleko itn." Ali pa morda:"Potrebujemo večji avto. Ta je premajhen, še posebej zdaj, ko dobimo novega družinskega člana." Se ne spomnite? Hmmm. Verjeli ali ne, zelo pogosto si to rečemo, pri čemer je vprašanje samo v tem, kaj si rečemo in ali to slišimo ali ne. Pa vi veste, v čem je razlika med potrebujem in hočem oz. želim?

Še iz šole se spomnimo hierarhije potreb po Maslowu (od najnižje do najvišje): fiziološke potrebe po varnosti, potrebe po pripadanju in ljubezni, potrebe po ugledu, spoštovanju, kognitivne potrebe, estetske potrebe in samoaktualizacija. A kaj, ko potem v življenju na to pozabimo in ne znamo več ločevati med tem, kaj resnično potrebujemo, in kaj si želimo. A če poenostavimo, so potrebe tisto, kar potrebujemo za preživetje, želje pa tisto, kar uresničimo ali pa tudi ne. In če jih ne, bo življenje šlo enostavno naprej. Res je, smo v potrošniški družbi, v hudem tempu življenja in marsikdo se sploh nima več časa vprašati, kaj si želi. Pa je to prav? Smo potem to sploh mi?

Velika večina ljudi služi denar za to, da lahko v večji meri zadovolji svoje osnovne potrebe (hrana, oblačila, varno in toplo okolje, prevoz ...) in v manjši meri svoje želje, saj smo z denarjem navadno omejeni. In peščica je takšnih, ki jim ostane veliko denarja za izpolnjevanje želja.

Kako ločiti med potrebujem in hočem je enostavno razložiti že našim otrokom. Saj poznate tisto: "Mami, oči, a lahko samo še eno igračko, prosim?" Poudarek je na ŠE ENO igračko, saj ima večina otrok še preveč igrač. Igrače res niso nujno potrebne, čeprav nam otroci s svojim žalostnim pogledom dajejo občutek, da se bodo brez njih kar zlomili. Vprašajte jih, ali vedo, kaj bi se zgodilo, če bi družina ves svoj mesečni prihodek porabila za nakup igrač in drugih nepotrebnih stvari in ne bi nič ostalo za hrano in plačilo preostalih položnic (elektrike, ogrevanja itn.). Kaj mislite, bi še vztrajali pri nakupu igrače?

Potrebe in želje se prepletajo. Večina družin uporablja avto, da otroke vozi v šolo, pride v službo, gre v trgovino itd. Toda v številnih primerih ljudje želijo imeti avto, ki je večji ali dražji od tistega, kar res potrebujejo. Torej, čeprav je avto potreba, je avto, ki ga številni na koncu izberejo, pravzaprav želja. Dodatni denar, porabljen za večji ali bolj luksuzni avto, je denar, ki bi ga lahko porabili za nekaj drugega. In podobno je potem pri oblačilih, hrani, dopustih itn.

Od nas je odvisno, česa se bomo lotili – zadovoljevanja potreb ali zadovoljevanja želja. Kot rečeno, so potrebe na prvem mestu, potem pa sledijo želje. Če bomo večino svojega denarja porabili za izpolnjevanje želja, se nam lahko kaj hitro zgodi, da nam bo zmanjkalo za plačilo osnovnih položnic. Treba se je vprašati, kakšen vpliv bo imela izpolnitev naše želje na naše življenje. Nemalokrat imajo ljudje, kljub izpolnjevanju svojih želja občutek, da ne živijo življenja, ki si ga želijo. Pa veste, zakaj? Ker njihove osnovne potrebe niso zadovoljene. Torej, začnimo pri osnovi — vprašajmo se, kaj v resnici potrebujemo.

Specialistka za financiranje in osebni proračun v podjetju Vezovišek&partnerji strankam pomagam pripraviti individualni načrt financiranja in namesto njih krmarim mimo finančnih pasti ter poskrbim, da se varno zadolžijo. V reviji Liza svetujem in odgovorjam na vaše vprašanje, ki mi ga pošljite na elektronski naslov ana@financnirecepti.si. Več o podjetju Vezovišek&partnerji na: www.vezovišek.si