"V naši družini smo trije. Jaz, 17-letna hči in 13-letni sin, ki je perspektivni športnik ..."

"Pred sedmimi leti smo ostali sami, ko je partner naredil samomor in nas zapustil s kupom dolgov. Še sama ne vem, kako mi je takrat z eno plačo uspelo poplačati dolgove in še dostojno živeti. Toda kmalu zatem, ko sem se rešila dolgov, smo v službi ostali brez plač in spet se je vse ponovilo. Skrbi za položnice in kako otrokom omogočiti dostojno življenje. Tako sem počasi spet začenjala na novo, vendar mi vseh položnic vedno ni uspelo plačati. S službo sem delno zadovoljna.

Zaposlena sem kot vodja oddelka v trgovini in moram reči, da se mi je plača v zadnjem letu izboljšala, vendar se naše življenje kljub temu ni, saj mi na koncu meseca ne ostane nič. Moja plača se giblje od tisoč do 1.100 evrov. Dobimo pa še otroški dodatek 157 evrov in pokojnino 270 evrov. Vem, da naši prihodki niso majhni, ampak kljub temu mi ne gre. Mesečno imam dve posojili, za kateri plačujem 193 in 58 evrov. Najbolj me pesti mastercard, kjer mesečno dosežem tudi do 400 evrov obremenitve. Imam tudi limit v višini 1.500 evrov.  Smo tudi solastniki kmetije, ki smo jo podedovali, vendar od te nepremičnine nimamo nobene koristi. Prihrankov nimamo, živimo pa v najemniškem stanovanju.

Največja težava je, da so naše potrebe večje od prihodkov, ki jih imamo, in mislim, da tukaj delam največjo napako. Z življenjem sem in nisem zadovoljna. V bistvu se velikokrat obremenjujem ravno s financami, zato sem se tudi odločila, da se prijavim. Rada bi hčerki plačala vozniški izpit in kljub temu ne bi puščala položnic na kupu. Vesela bom, če mi bo z vašo pomočjo uspelo plačevati zaostale in tekoče položnice, ob tem pa, upam, da mi ne bo treba računati v trgovini, kaj še lahko kupim, da mi bo ostalo še kaj za gorivo za avto. Rada bi tudi, da bi lahko konec meseca rekla: "Ta mesec mi je pa uspelo nekaj privarčevati." Želim si spremeniti denarne navade. Vem, da lahko ob teh prihodkih tudi kaj privarčujemo, vendar ne vem, kako."

Izzivi, ki čakajo družino:

Skrbeti za dva otroka ni enostavno. Še posebej ne po obdobju, ki je moralo biti izredno težko. Pa vendar ima gospa tisto, česar veliko ljudi nima – ima voljo, energijo in močno željo, da trenutno življenje spremeni, ga izboljša. To pa je tisto, kar je najpomembneje. Izzivi, ki so pred njimi, bodo usmerjeni predvsem v optimizacijo mesečne porabe in začrtovanje poti, ki jih bo razbremenila razmišljanja o tem, kaj v trgovini še lahko kupijo, da jim bo ostalo tudi za gorivo. Prav tako bo treba optimizirati mesečne obveznosti in kreditno kartico 'dati na stran'. Ta nas le obremenjuje in nam močno zajeda mesečni proračun. Potem pa sledijo cilji, pot do njih in uresničitev. Ne dvomim, da jim bo uspelo.

Specialistka za financiranje in osebni proračun v podjetju Vezovišek&partnerji strankam pomagam pripraviti individualni načrt financiranja in namesto njih krmarim mimo finančnih pasti ter poskrbim, da se varno zadolžijo. Več o podjetju Vezovišek&partnerji na www.vezovisek.si.

Liza - 16/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 16/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.