Tatjana in Aleš sta oba zelo delavna. Njun trenutni fokus je nakup hiše.

A preden se odločita za nakup, potrebujeta temelj. In to je zaščita. Predstavljajmo si, da imamo posojilo za hišo, nato pa se zgodi tisto, kar najmanj pričakujemo: invalidnost. Namesto da bi vse svoje sile usmerili v zdravljenje čustvenih ran, se ukvarjamo s tem, kako bomo obdržali hišo ali kako bomo sploh preživeli. In ne, tega si nihče ne želi, le da je takrat, ko se tega zavemo, običajno že prepozno. Zavarovalnica nas ne želi več zavarovati. Tatjana in Aleš se zavedata svoje odgovornosti. Toliko bolj zdaj, ko imata dva majhna otroka. Ključna zaščita zanju danes je zaščita za delovno sposobnost in zdravje.

Glede na to, da imata oba enake prihodke, skupaj s prevozom in prehrano je njuna zaščita za delovno sposobnost enaka. Znesek, za katerega naj se zaščitita, naj bo v višini 430.650 EUR na posameznika. Pri izračunu zavarovalne vsote upoštevamo razliko med upadom dohodka in stroški prilagoditve življenjskega prostora ter invalidnino, prejeto od ZPIZ. “Do delovne nesposobnosti lahko pride zaradi nezgode ali zaradi bolezni. Zaščititi nezgodo za visok znesek je poceni in si jo praktično lahko privošči vsak, saj se ta zgodi precej manj pogosto, medtem ko je bolezen draga. Tu so premije mnogo višje, celo tako visoke, da si zaščite za tak znesek skoraj nihče ne more privoščiti. Tatjana in Aleš naj se zaščitita za primer kritičnih bolezni v višini približno 12 % potrebnega zneska: t. j. 50.000 EUR, a da ostalega bremena ne bosta nosila popolnoma sama, predlagamo tudi zaščito poklicne sposobnosti v višini 750 EUR rente vsak do svojega 65. leta ter nadstandardno zdravstveno zavarovanje,” pravi Nataša Kozlevčar, osebna finančna svetovalka iz družbe Vezovišek & Partnerji. Verjamem, da se strinjamo, da je ključno, da nam v primeru nezgode ali bolezni čim prej postavijo diagnozo in način zdravljenja. Pravega zdravljenja. In da se ne prepustimo sistemu, kjer je čakanje v mesecih, včasih tudi letih, postalo stalnica. Svetujemo nakup nadstandardne zaščite predvsem v obliki drugega mnenja in morebitnega zdravljenja v tujini, kjer za izbrana zdravstvena stanja poteka zdravljenje v ozko specializiranih zdravstvenih centrih.

Otroci prav tako potrebujejo dobro zaščito!

Tudi otroci potrebujejo primerno zaščito za delovno sposobnost. A žal običajne ponudbe, ki nas čakajo v vrtcih ali šolah, niso primerne. Stroškovno najbolj učinkovito je, da jih 'priklopimo nase' v primeru nezgod in sklenemo t. i. družinsko polico. Prav tako priporočamo nadstandardno zavarovanje v obliki drugega mnenja.

Ko enkrat naredimo zaščito, ostaja enaka za vekomaj?

Vsekakor ne. Življenjska situacija se nam spreminja. Pri Tatjani in Alešu se bo dejansko zgodilo, da bosta potrebovala tudi zaščito za življenje, ko bosta vzela posojilo. Kolikšen naj bo ta znesek, bo seveda odvisno od višine posojila oziroma od njunega premoženjskega stanja takrat. “Če jima bo uspelo pripraviti načrt nakupa že letos za nakup hiše prihodnje leto, svetujemo, da že letos skleneta riziko zavarovalno polico. Zakaj? Ker sta leto dni mlajša. Pri riziko policah je ključno koledarsko leto, v katerem sklepamo zavarovanje. Vsako leto pozneje pomeni, da smo leto starejši in premija višja.”

Najpogostejša napaka – lažen občutek varnosti

“Najpogosteje sklenemo polico, kjer imamo več vrst zaščite. Ker ne vemo, kaj točno potrebujemo, sklepamo, da nam bo 'vse po malem' pokrilo naše zahteve. A seveda to še zdaleč ne drži. Je pa to res najlažje, a pogosto nevarno. Torej, dobro premislimo, kakšna je naša situacija, kakšne so naše želje, in na podlagi tega izračunajmo, koliko katere vrste zaščite potrebujemo, šele nato iščimo produkt, ki bo točno tisto, kar potrebujemo,” še dodaja Nataša Kozlevčar.