V naši Popolni finančni preobrazbi nadaljujemo zgodbo Danice, ki je poročena že 20 let, z možem pa imata tri otroke.

Skrbno vodenje proračuna je vrlina ge. Danice, ki živi z možem in tremi otroki v hiši. Oba sta zaposlena, Danica je zadovoljna s svojo službo, a si želi več. Želi si podjetništva. A do tja mora prehoditi še del poti. Najprej smo preverili, kako dobro se znajde z vodenjem družinskih financ.

Zelo natančno imajo specificirano, kam gre denar, je pa res, da nas včasih ravno detajlno vodenje lahko oddalji od bistva – od tega, da imamo odhodke razporejene po glavnih kategorijah. Sicer je prav, da si vsak naredi sistem, ki mu najbolj ustreza, vendar mora biti ta obvezno znotraj določenih kategorij, sicer se denar preveč razprši in na koncu ne moremo določiti tistih glavnih okvirjev – koliko nameniti za posamezno kategorijo.

Za dosego konkretnega cilja bo potreben dodaten trud

Dohodki družine znašajo v povprečju 3.000 evrov mesečno, česar sicer ne čutijo vsak mesec, saj regres pride na račun le enkrat letno. Pa vendar je povprečje prihodkov takšno, zato ga je treba tako tudi razporediti. Otroci so počasi že samostojni, tako bosta počasi lahko res začela skrbeti tudi zase. Kar se tiče odhodkov, imata pred seboj še kar nekaj izzivov, kar je zelo dobro, saj tako vemo, da se situacija, kakršna je danes, lahko res bistveno spremeni.

Danica do zdaj ni bila vajena plačevati zavarovanj ne za dom ne za avto v enkratnih zneskih, prav tako ne drugih večjih izdatkov in nakupov. Še posebej to velja za nakup avtomobila, saj družino lizing spremlja že lep čas. Na vprašanje, zakaj lizing, in ne kredit, Danica odgovarja: “Ker se nikjer ne vidi in ne vpliva na otroške dodatke oziroma štipendijo otrok.” A to v večini primerov ne drži … Marsikdo je namreč prepričan, da je najbolje nič varčevati in živeti v limitih in drugih dolgovih, kot pa da bi CSD kaj videl. To razmišljanje je treba spremeniti, zlasti če posameznik na svojem primeru ne izračuna, kakšne morebitne posledice bi res imelo varčevanje. Prepričana sem, da je lizing še vedno precej dražji …

Od nič do 600 evrov prihranka mesečno

Danici in njenemu partnerju do danes ni uspelo še nič privarčevati. A nič hudega, saj smo iz pogovora z njima hitro ugotovili, da bi lahko iz praktično nič evrov mesečno družina lahko privarčevala od 600 pa celo do 800 evrov.
In od kod kar naenkrat takšna razlika? Ker smo zdaj, ko vodita proračun, videli, koliko dejansko potrebujejo mesečno. Govorimo predvsem o povprečnih mesecih. In kako naj bi njihov budžet bil razporejen? Začeli bomo z 2.340 evri ...

Kaj naj bi se zgodilo z razliko, ki ostane? Vso razliko bi morali takoj usmerjati v varčevanje. Najprej si seveda zgraditi varnostno rezervo in nato počasi preiti v varčevanje za dolgoročne cilje, kot je predčasno poplačilo posojil, investicija v sobe za turizem (kar je Daničina želja) in tako naprej. A pozor! Tukaj stopničk ne moremo preskakovati, sicer se lahko kaj hitro skotalimo nazaj. Po navadi še nižje, kot smo bili.

Kako bo Danica začela varčevati

Danica nam je povedala, da bo za varčevanje uvedla sistem ovojnic. Sistem je odličen, a le, če ji bo uspelo zdržati, ko bo katera izmed kuvert ostala prazna. Sicer bi bilo bolj priporočljivo, da metodo uporablja v kombinaciji z varčevalnim računom. Bistveno pa je, da okvirje in kategorije, ki so jih določili skupaj s specialistko za proračun, dejansko uporabijo za ovojnice. Res jih bodo potrebovali malce več, saj je treba računati še na dopust, ki še ni bil omenjen, saj se je pravkar iztekel. Je pa pred družino še zimski del dopusta.

Pomembno je, da vso razliko dajejo v posebno ovojnico. Iz te ovojnice bodo potem črpali plačilo zavarovanj, dopusta, oblačil, prevoza za otroke in druge obveznosti, ki se pojavijo nekajkrat na leto. Če bi se res držali budžeta in upoštevali povprečje prihodkov, bi družini na letnem nivoju lahko uspelo privarčevati najmanj 7.920 evrov (660 x 12). To pa je nekaj, kajne? Seveda bi od tega zneska morali najmanj polovico – ali bolje še malce več – nameniti za kratkoročne cilje. Tisti večji cilji so dopust v višini 3.000 evrov letno, zavarovanja in tako naprej. Razliko pa potem usmeriti v dolgoročne cilje.

Predlagam predčasno poplačilo lizinga in potrošniškega kredita. Tako bodo sprostili dodatnih 170 + 190 evrov mesečno. A zato je potreben načrt, ki se ga morajo držati.  
Kar pa se tiče zaščite, čeprav Danica dela na zavarovalnici in zelo dobro pozna vsa tveganja, ima še nekaj dela. Nujno je treba urediti zaščito zanjo in za partnerja. Prepričana sem, da bo v nadaljevanju znala poiskati pravo rešitev zase, sploh glede na predavanja, ki smo jih imeli na to temo,” dodaja specialistka za financiranje in osebni proračun.

Liza - 40/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 40/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.