Tokrat smo Danici, udeleženki Popolne finančne preobrazbe in njeni družini (z možem imata tri otroke), svetovali, kako si postaviti trdne finančne temelje in se zaščititi pred tveganji, ki so najpogostejša.

Večina nas je seznanjena s tem, da se dandanes lahko zaščitimo pred marsičim. Vemo pa tudi, da vsako zavarovanje nekaj stane in v najboljšem razpletu bomo denar, ki ga namenjamo za zavarovanje, vrgli stran. Za mnenje glede situacije družine smo se obrnili k osebni finančni svetovalki, ge. Petri Bokal, ki pravi: “Ko govorimo o zaščiti, je treba razmisliti o tem, kakšne bi bile finančne posledice, če bi se pripetila smrt ali izguba delovne sposobnosti zaradi nezgode ali bolezni. Pri tem upoštevamo posledice, ki bi pomenile večjo oziroma dolgoletno finančno stisko. Za nekajtedenske odsotnosti zaradi bolezni ali nezgode bo dovolj, če imamo na strani dovolj visoko varnostno rezervo. Za te primere v večini primerov ni treba, da smo zavarovani, saj je smisel zavarovanja, da na zavarovalnico prenesemo tveganje, ki ga sami ne moremo pokriti. Nekajtedensko odsotnost pa ob že omenjeni predpostavki lahko brez težav krijemo sami. Ob tem poziva, da se upremo težnji zavarovalnic in zavarovalnih agentov, ki nas silijo, da sklepamo zavarovanja s paketi kritij, ki običajno ponujajo vsega po malem, a ničesar dovolj in marsikaj odveč.

Primernejša je prilagodljiva zavarovalna vsota

Življenje Danice in njenega moža je zavarovano v skupni vrednosti 120.000 evrov, poteče pa čez nekaj let. “Zanimivo je, da sta se odločila za zavarovalno kritje, kjer je zavarovalna vsota celotno obdobje zavarovanja enaka. Bolj primerno bi bilo, da bi imela zavarovalno vsoto, ki se prilagaja odprti vrednosti kreditnih obveznosti in upošteva, da so z vsakim pretečenim letom otroci bolj samostojni. Ne samo, da je s tega vidika zavarovanje s padajočo zavarovalno vsoto bolj privlačno, tudi ugodneje je. Glede na znesek odprtih kreditnih obveznosti in starost otrok nadaljnje zavarovanje zakoncev za primer smrti ni potrebno,” dodaja osebna finančna svetovalka.
 
Prav tako je pomembno, da zakonca ustrezno zavarujeta svojo delovno sposobnost in zdravje. “Kritje za primer trajne nezgodne invalidnosti potrebuje povprečen Slovenec že kot otrok – zavarovalna vsota bi morala biti takrat praktično najvišja, nato pa upada z vsakim letom dopolnjene delovne dobe, ko smo bližje upokojitvi. Tudi po upokojitvi je v manjši meri potrebna zato, da upokojencu ni treba poseči v prihranke, ki jih je ustvaril z namenom, da obdrži podoben življenjski standard kot pred upokojitvijo. Zavarovalna vsota naj bi pokrila izpad dohodka in nadomestila spremljajoče izdatke – za preureditev življenjskega prostora in drugo.”

Zaščititi je treba tudi zdravje

Zdravje lahko zaščitita za primer pojava težje bolezni, vendar pa je to kritje ob njuni starosti že manj ugodno, kot za nekoga, ki komaj začenja svojo kariero, dodaja Petra Bokal.“Zaradi tega je ključno, da se zavarujemo, ko smo mladi in zdravi, saj bomo za isto kritje plačevali bistveno manj. Nadstandardno zdravstveno zavarovanje, ki vključuje drugo mnenje na diagnozo oziroma izvid slovenskega zdravnika ter zdravljenje izbranih težjih bolezni v najboljših zdravstvenih centrih na svetu, lahko pomeni bistveno razliko v hitrosti in kakovosti zdravljenja.”

Ni malo ljudi, ki po sklenitvi zavarovanja svojih zavarovalnih polic nikoli več ne pogleda in zavarovalnici ne sporoči, ko pride do sprememb, ki so jih po splošnih pogojih zavarovanja dolžni sporočiti, kar ima lahko pomembne posledice v nadaljevanju. Vsi ti temelji osebne zaščite pa se lahko kaj hitro podrejo, če družina ne oblikuje ustrezno visoke varnostne rezerve, poudarja Bokalova. Številni Slovenci podcenjujejo pomen te sicer logične oziroma že pravzaprav samoumevne zaščite, vendar nas življenje tako ali drugače rado izuči, da je vselej nekaj pripravilo za nas, kar popestri vsakdan (oziroma v tem primeru lahko tudi mesece ali leta).

Družino čaka torej še kar nekaj dela. A glede na pripravljenost na učenje, posluš­nosti in energijo ni dvoma, da jim ne bo uspelo postaviti tudi teh temeljev.

Liza - 41/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 41/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.