Velikokrat smo že opozorili na to, kako veliko nas lahko stane jekleni konjiček, pa čeprav gre v resnici le za prevoz od točke A do točke B in avto navadno le izgublja svojo vrednost. 

Pa vendar se še vedno tega premalokrat zavedamo … Enako velja za Manco in Filipa, ki imata dva avtomobila, oba na lizing, oba z obveznim kasko zavarovanjem ... Moram priznati, da sem se tudi sama kar malce zatresla, ko sem videla, da njuni stroški prevoza znašajo kar 1.100 evrov! Res je, da sicer 400 evrov stroškov izhaja iz poslovne dejavnosti, a še vedno ostane 700 evrov (od tega 400 evrov za lizinga), kar pa je alarm!

Se še spomnite pravila, koliko lahko dejansko namenimo za strošek prevoza? 15 %! Manca in Filip pa za prevoz namenita kar 25 %, če upoštevamo prihodke, ki jih imajo na koncu na voljo, in odštejemo stroške za opravljanje dejavnosti! Ja, nič čudnega, da potem zmanjka denarja za varčevanje …

Ko smo se pogovarjali o razlogu za nakup takšnih avtomobilov, smo ugotovili, da je bil glavni razlog v tem, da se je prejšnji kar naprej kvaril. To je tudi eden pogostih razlogov, zakaj se potem odločimo za novega, a hkrati velika napaka! Kot smo že povedali, z nakupom novega avtomobila v prvem letu izgubimo najmanj 20 %, potem v prihodnjem letu 10 % itn. Manca je za novi avto odštela kar 17.000 evrov! In to je ogromno – preveč! Enostavno si takšnega avta glede na proračun sploh ne bi smeli privoščiti! Drugi avto, avto soproga, pa je namenjen dejavnosti in je nujno potreben. Torej se je treba osredotočiti, kaj lahko naredijo z avtom ge. Mance …

Glede na to, da je ta danes vreden pribl. 10.000 evrov, lizinga pa je preostalo še pribl. 4.700 €, se enostavno avto proda, poplača lizing, poplača zavarovanje avtomobila, ki ga plačujejo po obrokih, in za razliko kupi novi avto. Vem, to ni enostavno izvesti, pa vendar je to edina logična in smotrna poteza. Čemu bi vsak mesec životarili, se borili in plačevali takšne obroke, ko pa bi lahko imeli čisto korektno vozilo. Poleg tega bi se takoj izognili enemu lizingu ter obroku zavarovanja.

Na ta način bo družina takoj pridobila 270 evrov mesečno. In če bi ta znesek + del sredstev, ki bi jih začeli dajati na stran, usmerili k odplačilu drugega lizinga, bi v roku enega leta pridobili kar 510 evrov mesečno! To pa je res velik znesek, s katerim bi si lahko zgradili močne finančne temelje. Morda se zdi ta trenutek to nemogoče, pa vendar je treba takoj vpeljati pravilo 10 : 10 : 80 oziroma celo več kot to, in prepričana sem, da lahko družina zelo kmalu zadiha in vso svojo energijo začne usmerjati v širitev (Filip) in pa v dodaten, nov posel (Manca).  

Liza - 46/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 46/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.