Manca in Filip imata 6-člansko družino.

Ona že 14 let dela v trgovini, on pa je samostojni podjetnik. Otroci so stari 23, 18, 11 in 7 let in se srečujejo z izzivi, kakršne poznajo številne slovenske družine. V okviru Popolne finančne preobrazbe smo se najprej lotili analize trenutnega stanja. Najprej je treba pohvaliti, da delata na strani prihodkov in da posel raste, saj iti na samostojno pot ni enostavno, zato je potreben pogum. Še vedno pa imata veliko potenciala na poslovnem področju, od optimizacije spletne strani do pridobivanja novih strank, pri čemer lahko vključita vsaj dva izmed svojih štirih otrok, ki sta že dovolj stara in imata tudi nekaj izkušenj vsak na svojem področju.

Največji izziv pri lastnem podjetju je, kako ločiti osebne in poslovne finance, a Manci in Filipu to lepo uspeva. Sta disciplinirana in zavedata se, da je ključno prenakazovanje sredstev na osebni račun. Stroški, vezani na podjetje, se plačujejo iz poslovnega računa, kjer je treba puščati tudi rezervo, preostalo pa si prenakažeta na osebni. Njihovi prihodki skupaj znašajo približno 3.900 evrov, a moramo ločiti prihodke od poslovanja (pribl. 3.100 evrov) ter prihodke od Mančine plače (800 evrov), ki je zaposlena. Od prihodkov iz poslovanja je treba odšteti pribl. 1.100 evrov stroškov (prispevki, najemnina, računalniški programi, gorivo itn.) in tako imajo v povprečju na voljo 2.800 evrov prihodkov. Ja, ni malo, pa vendar jih kaj hitro ni več.

850 evrov mesečnih obveznosti ni malo

Največ obveznosti imata zakonca zaradi posojila (potrošniški v višini približno 29.000 evrov) in dveh lizingov (prvi 4.700 evrov in drugi 5.700 evrov). Obroki skupaj znašajo okoli 671 evrov, ki jim dodamo še limita (2.000 in 3.000 evrov) ter AMEX 1.000 evrov + obroki za zavarovanje avto­mo­bilov – 110 evrov na mesec. “Tako smo hitro na 850 evrih mesečnih obveznosti, kar res ni malo. Seveda lahko del teh obveznosti pripišemo samostojni poti in temu, da so bili pred leti prihodki precej manjši, a kot sta nam zaupala, sta leta 2014 z večjim posojilom že poplačala manjše, kar pomeni, da je trenuten način ravnanja z denarjem njuna stalnica in ga bo res treba spremeniti. Brez tega, da bi dajala na stran in si določila osebni proračun, pač ne bo šlo.

In kakšen bi moral biti njun proračun, ko ne bo posebnosti? Ta bi moral biti v višini 2.350 evrov, in sicer:

-bivanje 500 evrov (vključeno stanovanjsko posojilo v višini 271 evrov),
-hrana 600 evrov (6-članska družina),
-osebno 410 evrov (izobraževanje 160 evrov, mobitel, najemnina aparata 160 evrov),
-otroci 50 evrov,
-prevoz 700 evrov (vključena lizinga 400 evrov, zavarovanje, servis),
-zdravje 50 evrov,
-osebno zadovoljstvo 20 evrov.

Na področju varčevanj imata Manca in Filip še veliko rezerve. Trenutno sta spoznala t. i. drugi steber in varčevanje prek delodajalca, a tudi to sta bolj kot ne prekinila. Vsekakor je treba preveriti, kakšno je stanje in kdaj bosta lahko prišla do teh sredstev. Običajno je to šele ob upokojitvi, a te stvari bomo tudi pri nas še preverili, enako velja za sklenjena zavarovanja.

“Obenem pa moram opozoriti, da bo treba pred večjimi investicijami, kot je bila nazadnje tečaj izobraževanja v vrednosti 4.000 evrov, vzeti bistveno več časa, za nasvet pa vprašati koga, ki ni čustveno vpleten, in se šele nato odločiti. Do danes se jima tovrstne odločitve še niso povrnile in sama zagovarjam, da se v posel investira počasi. Začnemo z malimi koraki in gremo potem naprej. Veliko bolj pametno je vlagati v utečen Filipov posel in ga dopolnjevati, za kar imata vse možnosti, zato le pogumno naprej!"

Liza - 45/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 45/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.