O Manci in Filipu ter njunih štirih otrocih smo že pisali ...

Pred leti se je Filip odločil, da gre na samostojno pot, kar je vplivalo na finančno sliko družine. Nujno so potrebovali avto za opravljanje dejavnosti in kot nalašč se je pokvaril tudi drugi avto. Najeli so eno posojilo pa lizing in nato še drugi lizing. Njihove obremenitve niso majhne, zato je še kako pomembno, da jim uspe mesečno generirati dovolj visoke prihodke. 

Kako pa je z varčevanjem? Tokrat smo o možnostih varčevanja, ki bi bilo primerno zanje, povprašali Saša Zajca, operativnega direktorja svetovanja iz Alte, ki se je poglobil v njihovo zgodbo in pripravil konkreten nasvet.

“Vsekakor je spodbudno, da se Manca in Filip zavedata pomena varčevanja, se bosta pa morala varčevanja še nekoliko intenzivnejše lotiti,” ugotavlja strokovnjak, glede na njuno dosedanje stanje. “Seveda je pomembno, da najprej, kot radi rečemo splezata na zeleno vejo,
torej poplačata dolgove, ampak ni nič manj pomembno, da se hkrati naučita tudi varčevati. Poudarjam, varčevati je treba sočasno z odplačevanjem obveznosti, tudi če bo najprej šlo za nekoliko manjše zneske. Le tako bo namreč varčevanje postalo navada, ki bo v prihodnje zmanjšala potrebo po izposojanju denarja in plačevanju dragih obresti. Za večino strank je, kot sem že večkrat poudaril, dolgoročno primerno varčevanje v vzajem­nih skladih,” poudarja Sašo Zajec.

Kakovost življenja posameznika odvisna od ravnanja z denarjem

Seveda je na mestu vprašanje, za koga je takšno varčevanje primerno in ali ga je treba prilagajati glede na navade in potrebe posameznika. Kot pravi, je varčevanje v vzajemnih skladih primerno za večino varčevalcev. “Je pa pri vsakem posamezniku treba upoštevati njegovo specifično življenjsko situacijo in varčevanje temu prilagoditi. Kakovost življenja vsakega posameznika je odvisna od tega, kako uspešno bo ravnal s svojim denarjem, zato je pri izbiri najprimernejšega načina in oblike varčevanja pomemben posvet z izkušenim finančnim svetovalcem,” izpostavlja pomembnost ustreznega svetovanja strokovnjak.

Da imata Manca in Filip na področju varčevanja še veliko rezerve, smo ugotovili, ko smo opravili analizo prihodkov in odhodkov. Do zdaj sta se namreč najbolj spoznavala s t. i. drugim stebrom in varčevanjem prek delodajalca, a sta tudi ta del v veliki meri prekinila. Vsekakor je treba preveriti, kakšno je stanje in kdaj bosta lahko prišla do teh sredstev. Ni pa toliko pomembno računati na ta sredstva, kot da se spremenijo navade in da že danes začnejo varčevati, sicer se bodo kaj kmalu znašli tam, kjer ne želijo biti več.

Liza - 50/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 50/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.