"Pozdravljeni! Stara sem 64 let in že nekaj let upokojena. Imela sem prihranke za starost, a gredo žal h koncu. Leta 2016 sem se preselila iz Ljubljane na Hrvaško. Moj namen je bil na morju in na soncu mirno preživeti zrela leta. Plavati, kolesariti ... vse življenje sem si želela živeti ob morju. Prodala sem stanovanje v Sloveniji, kupila novo na Hrvaškem. Toda novo stanovanje, prevozi, garaža ter kar nekaj težav z zdravjem so bistveno spremenili moj načrt. Finančna zaloga kopni. Sem preračunala, ni lahko. Ne vem, kako bi naredila načrt, da bi lahko mirno živela in da se ne bi bala, ali se bo mesec izšel ali ne. Sem se že kar disciplinirala. Toda pokojnina je 730 evrov. Lep pozdrav, Marjeta"

Ga. Marjeta,

vsekakor zelo pohvalno, da ste uresničili svojo veliko željo – živeti ob morju. Marsikdo ima namreč takšno željo, pa si enostavno ne upa narediti koraka, ki ste ga morali narediti vi. Prodati nepremičnino v Sloveniji in se dejansko preseliti. Ta odločitev gotovo ni bila lahka, saj navadno ne vemo, v kaj se spuščamo. Okolje nam ni tako dobro poznano, prav tako ne ljudje in še najmanj stroški, ki jih s seboj prinese vselitev v novo stanovanje. Pa vendar ...

Kako naprej?

Res ni prijetno, ko se človek začne boriti iz meseca v mesec in še manj, ko spremlja, kako se manjša finančna zaloga. Seveda je za nazaj prepozno govoriti, pa vendar morda za vse tiste, ki razmišljajo o koraku, ki ste ga naredila vi. Ko smo enkrat v tretjem življenjskem obdobju, je super, ker nam ni treba več delati za denar, a po drugi strani nas to zelo omejuje. Natančno vemo, koliko na mesec imamo na voljo, in zato moramo toliko bolj skrbno ravnati s tem.

Vaša pokojnina ni tako zelo skromna, čeprav se vam zdi tako. To vam bodo potrdili vsi tisti (ni jih malo), ki prejemajo bistveno nižjo. Torej bi po mojem mnenju ta znesek moral zadostovati za vaše življenje, še posebej, ker ste brez kreditov, limitov ... Je pa res, da vi veste, kakšne mesečne stroške imate in ali je morda katera izmed kategorij (bivanje, prehrana, prevoz) bistveno nad povprečjem. Prihranki za starost bi morali biti resnično namenjeni naši starosti. 64 let gotovo ni takšna starost, da bi ti prihranki lahko pošli. V času aktivne dobe ali pa ob prodaji nepremičnine moramo vedno računati na to, da si bomo izplačevali t. i. rento.

Bodisi v višini 100, 200 ali 300 evrov, odvisno do tega, kaj nam je prej uspelo prihraniti. In to rento je treba razdeliti na več deset let po naši upokojitvi. Vem, marsikdo o tem ne razmišlja, pa bi morali. Kajti starejši smo, več denarja potrebujemo, ki ga v prvi vrsti namenimo za svoje zdravje. Nikakor si ne smemo dovoliti, da bi nam pošla vsa finančna rezerva, saj se nam potem kaj hitro lahko zgodi, da za resnično nujne zdravstvene potrebe denarja ne bomo imeli.

Ga. Marjeta, zdaj, ko še imate nekaj finančne rezerve, morate narediti plan, kako naprej. Tako kot ste delali do zdaj, veste, da ne morete več. Optimizirajte stroške, ki jih imate, še posebej stroške prevoza. Če imate lastno vozilo, je to res luksuz, ki pošteno zajeda vaš mesečni proračun. Nikakor ne bi smeli občutiti stresa in gledati na to, ali boste prišla skozi mesec. Preverite, kaj je torej tisto, kar vam povzroča velike finančne luknje, in reagirajte. Prepričana sem, da vam bo uspelo. Bi bilo škoda zapustiti kraj, kjer ste si vse življenje želeli živeti. Pa srečno!

Liza - 02/2019

Članek je objavljen v reviji
Liza - 02/2019

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.