Maša je udeleženka Popolne finančne preobrazbe, ki že od začetka leta poteka v okviru Zavoda Finplac. 

S partnerjem imata ločene finance, in to jima tudi ustreza, a vendar je to veliko težje, kot če bi imela skupne. Zakaj? Ker enostavno potem vsak razpolaga s tistim, kar ima in imamo težko skupne cilje. Je pa res, da ni lažjega, kot govoriti in delati z nekom, ki si resnično želi napredka in se zaveda, kje vse ga čakajo izzivi. In ga. Maša je takšna.

Darila, trgovina, oblačila …

Njeni prihodki v povprečju zadnjih 6 mesecev (vključujoč regres) znašajo približno 1.200 evrov mesečno, redna plača tako predstavlja 1.000 evrov. Ko sva šli skupaj skozi kategorije, sva kaj hitro videli, kje Mašo najbolj 'odnaša'. To so kategorije: darila (povprečje 110 €), trgovina 240 €, pri čemer to ni edini strošek, saj tudi njen partner prispeva nekaj, oblačila 100 €, terapije, ki jih je imela v preteklosti (100 €).”

Maša mi je zaupala, da se zaveda, kje dela napake in najtežje se ji je upreti trgovinam z oblačili in nakupovanju prek spleta. To je njen največji izziv, a hkrati tudi največja olajševalna okoliščina – priznanje samemu sebi. Ko sva iskali najboljšo rešitev za prevzem nadzora nad porabo, je Maša sama izpostavila, da ji je najbližje sistem ovojnic in ga bo tudi uvedla. To je hkrati tudi enkratna priložnost, da s partnerjem nastavita skupen proračun pri eni kategoriji – hrani.

V ovojnico naj dajeta skupaj denar in bosta videla, kam sploh gre (največ 450 €) – koliko ga v resnici potrebujeta. In to bi res moralo biti dovolj. Vajena sta skupaj hoditi v trgovino, in to je odličen trenutek, da spoznata svoje navade in se omejita. Četudi je bil partner vajen porabiti več, tega ne potrebujeta. Budžet bo dovolj velik.

Kakšen je njun budžet?

Glede na vse podatke smo ge. Maši predlagali budžet v višini 810 evrov, in sicer:

 hrana = 270 € (2 člana – nekaj še partner prispeva, vendar skupaj ne bi smela preseči
450 € - čeprav občasno na kosilo povabita tudi nečake),
 dopust 200 € (vključen letni dopust, toplice, izleti),
 prevoz 60 €,
 zavarovanje 50 €,
 oblačila 70 €,
 osebno 120 € (telefon, frizer, knjige, rekreacija),
 osebna zadovoljstva 40 €.

To enostavno pomeni, da bi glede na njene prihodke lahko dala približno 200 € mesečno na stran. Seveda vse z namenom, da bo lahko potem plačala servis, dopust, zavarovanja, res kaj privarčevala, ko pa bo dobila regres, ga bo prav tako v celoti preusmerila drugam. Glede na to, da nekaj sredstev že ima privarčevanih, lahko takoj preide na drugi način upravljanja denarja.

Kolikor je budžeta, toliko si prenakažete prvega na račun

Pravilo, ki ga mora takoj začeti upoštevati, je to, da si na račun nakaže le toliko, kolikor zn aša budžet. Plačo pa potem v celoti preusmeri na varčevalni račun. Dejansko bo njen budžet takrat, ko ne bo šla na dopust, še manjši – za 200 €. Res je tudi, da ima Maša že 18 let star avto in ji lahko samo čestitam, da ga še vedno uporablja. Že danes je jasno, da ga bo treba kmalu zamenjati, zato je toliko bolj pomembno, da varčuje.

Pravilo 10 : 10 : 80 zanjo tako ne bo nemogoče, saj je že zdaj lepo delala odmike. Zdaj je čas, da začne le še bolj načrtovati. In redni limit, ki ga ima na banki, lahko že v prvem mesecu zapre. Zakaj bi ga imela, ko pa v resnici to ni njen denar, in je samo slabe volje, ko zaide v minus.  Mali koraki so potrebni in ti bodo prinesli mir, občutek varnosti in zadovoljstvo.