"Sem posameznica, ki bi se zelo rada naučila, kako pametno ravnati z denarjem ..."

"Zelo me jezi, da vsakič znova zabredem globoko v limit, iz katerega se nikakor ne skopljem oz. se vsa reč ponavlja in vrti v začaranem krogu. Enostavno se ne znam dobro organizirati ali pa pravilno omejiti svojih želja in potreb.

Moja plača znaša približno 1.000 EUR na mesec, sem poročena in nimam otrok. Imam sicer partnerja, ki dobro zasluži, vendar nočem 'viset na njem'. Že tako on plača vse stroške, kar se tiče stanovanja, jaz pa se trudim skrbeti za hrano, čistila, osebno higieno ... Na mesec sicer prihranim pribl. 150 EUR, ki se ob plači odvalijo na varčevalni račun (100 EUR) in 50 na Zavarovalnico Generali (življenjsko zavarovanje), (če se temu sploh lahko reče varčevanje, glede na to, da sem vsak mesec v rdečih številkah?), vse drugo pa gre za hrano, prevoz, oblačila, koncerte in preostale priboljške. Decembra imam rojstni dan, registracijo avtomobila, čas obdarovanja je, praznične večerje, srečanja ... skratka, decembra se popolnoma finančno izčrpam in potem se nikakor ne morem spet spraviti na zeleno vejo.

Mož me vedno sprašuje, kam zapravim ves denar. Pa vam povem, da tisoč evrov res ni težko zapraviti. Situacija, ki pa me najbolj skrbi, je naslednja: vozim se z 18 let starim avtom, in to je še en problem, ki mi greni življenje. Avto je precej dotrajan, treba bo kupiti novega, pa me skrbi, kako naj si ga sploh privoščim ... Skratka, dejstvo je, da so očitno moje želje večje od mojih zmožnosti. Kako se omejit, kako se odločat, kako, koliko in kdaj biti preračunljiv ... Rada bi se naučila bolj skrbno ravnati z denarjem."

Izzivi, ki jo (ju) čakajo:

Če želimo kaj spremeniti, je ključno, da si najprej priznamo napake. In gospa si jih je. To je že en velik korak. Zavedanje o tem, da so očitno njene želje prevelike glede na njene zmožnosti, je tudi nekaj, česar se zavedajo le redki. Pa vendar, je čas, da gospa res spleza na zeleno vejo in da začne drugače živeti. Ima partnerja in prav bi bilo, da začneta živeti kot eno. Prav bi bilo, da mu zaupa svoje izzive in da skupaj določita cilje, saj ti dolgoročno vplivajo na partnerstvo. Tukaj ne gre za to, da bi eden izmed partnerjev 'visel' na drugem, temveč gre za to, da se nastavi poraba skladno z njunimi zmožnostmi. Če se tega ne bosta lotila skupaj, se spremembe ne bo mogle zgoditi, saj je gospa očitno bolj omejena s prihodki (glede na navade in porabo) in bo težko privarčevala za novi avto. Osebno vidim največji izziv v odkritem pogovoru ter na koncu premiku v razmišljanju – sta eno in prav je, da je takšno tudi finančno življenje.

Specialistka za financiranje in osebni proračun v podjetju Vezovišek&partnerji strankam pomagam pripraviti individualni načrt financiranja in namesto njih krmarim mimo finančnih pasti ter poskrbim, da se varno zadolžijo. Več o podjetju Vezovišek&partnerji na www.vezovisek.si.

Foto: Shutterstock

Liza - 19/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 19/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.