"Naša družina šteje šest članov ..."

"Že 14 let delam v trgovini, kjer pa sem nesrečna, saj je dela preveč, plača je slaba in nič ne kaže, da bi se lahko izboljšala, odnosi prav tako, delo ni cenjeno, zato si želim oditi na svoje. Junija bom končala bioresonančno izobraževanje in želim delati na tem področju. Že pet let imam sicer zdravstvene težave, hkrati pa sem tudi izgorela, zato sem trenutno na bolniškem dopustu. Mož dela kot samostojni podjetnik. Je vzdrževalec v trgovinah. Vmes občasno kak vikend dežura oziroma servisira avtomate še za drugo podjetje. Predvidoma v drugi polovici leta bo prevzel še upravljanje nekaj večstanovanjskih zgradb. Najstarejši sin je star 23 let in je ravnokar začel delati, prejemal pa bo plačo slabih tisoč evrov. Njegov cilj je, da se osamosvoji in gre živeti na svoje. Drugi sin je star 18 let, zaključuje srednjo šolo, prejema 130 evrov štipendije, jeseni pa bo odšel študirat. Najmlajša dva sinova pa sta stara 11 in sedem let in sta še osnovnošolca.

Živimo na vasi v družinski hiši, ki smo jo kupili s posojilom za mlade družine. To posojilo je podeljevala država in je bilo katastrofalno nepravično. Vzela sva ga 3,5 milijona tolarjev za deset let, po šestih letih odplačevanja pa sva bila dolžna še štiri milijone. Zato sva vzela drugo posojilo in poplačalo prvo. Privarčevati nisva mogla nič, saj sva imela z možem, dokler ni odprl svojega podjetja, dve sorazmerno nizki plači. Jaz 800, mož pa 900 evrov neto. Poleg otrok in vseh stroškov sva komaj krpala mesece. Zaradi slabih avtobusnih povezav z mestom imamo dva avtomobila, oba sta kupljena na lizing. Imava še dve njivi, eno malo večjo in eno manjšo, ki sva ju dobila kot zapuščino po taščini smrti, in gozd. Najini prihodki so ta trenutek: moja bolniška 750 evrov, možev dohodek 2.500 evrov, za občasno dežurstvo pa dobi še 200 evrov. Če ima intervencijo, prejme še dodatno plačilo. Otroškega dodatka imava 130 evrov.

Do zdaj nama denarja nikoli ni uspelo tako upravljati, da bi še kaj privarčevala. Pred tremi leti sva zamenjala banko, vzela 38 tisoč evrov posojila in na prejšnji banki poplačala pet tisoč evrov limita in štiri posojila, ki so se nama nabrala. Zdaj sva spet v limitih, mož ima tri tisoč evrov, jaz dva tisoč, imava tudi dva lizinga, in sicer 160 in 240 evrov na mesec. Za bioresonančni aparat, s katerim bi želela delati, ko končam izobraževanje, mesečno plačujem 150 evrov najemnine, mož pa plačuje 260 evrov najemnine za poslovni prostor, ki ga potrebuje kot upravnik stavb. Prihrankov nimava. Jezi naju, da nama denar sproti odteka in da mož plačila včasih dobiva z zamudo, tako da sva občasno povsem brez denarja, po drugi strani pa so otroci stalno lačni in za hrano porabimo kar precej denarja. Želimo spremeniti odnos do denarja in vedenje o tem, kako z njim ravnati. Želimo si tudi, da ne bi bili vsak mesec odvisni od nakazil in da bi lahko normalno plačevali hrano in položnice. Tudi za svoje štiri otroke si želiva, da bi znali bolje upravljat svoje finance kot midva. Saj če začneš to delati že mlad, potem lahko do konca aktivne delovne dobe nekaj prihraniš. Tega midva nisva znala, zato tudi nimava prihrankov."

Izzivi, ki jo (ju) čakajo:

Vsekakor pohvalno, da se družina bori, ne stopica na mestu in si želi narediti premike. Biti samostojni podjetnik ni enostavno, saj prihodki navadno nihajo, ne moremo privoščiti si kaj dosti počitka in skrbimo za posel. To, da se želi tudi gospa osamosvojiti, je odlično, a bo treba tukaj narediti res premišljene korake in na to pot stopiti, ko bodo res pripravljeni. Posojila, ki jih imajo, limiti in lizingi so očitno stalnica v njihovih življenjih in od teh se bo treba ločiti. Čim prej. Treba se bo naučiti načrtovati porabo, še posebej ob nerednih prihodkih, in začeti varčevati. Vedno bo v življenju prihajalo do nepredvidenih izdatkov, in če se nanje ne bodo pripravili, pozitivnih sprememb ne bo. Osnove – tukaj bo treba začeti trdo delati.

Specialistka za financiranje in osebni proračun v podjetju Vezovišek&partnerji strankam pomagam pripraviti individualni načrt financiranja in namesto njih krmarim mimo finančnih pasti ter poskrbim, da se varno zadolžijo. Več o podjetju Vezovišek&partnerji na: www.vezovišek.si

Foto Shutterstock