“Dejstvo je, da informacij in finančne pismenosti ni nikoli preveč. Še več, dejstvo je, da je imamo premalo."

Nihče me o tem ni učil, kar sem se pozanimala sama, splet okoliščin v življenju me uči svojo lekcijo, a nikoli nisem prepričana, kaj in katera je prava. Bom rekla, da sem v življenju, na področju financ, izkusila že kar nekaj. Ko ti gre, ko vlagaš, ko te ni strah prihodnosti in tudi brezna. A iz brezna je treba priti.

Rojena sem leta 1979. Za seboj imam kariero vrhunske športnice. Zdaj sem zaposlena za polovični delovni čas, s popoldanskim s. p.-jem. Med športno kariero, ko so bili uspehi, niti ni bilo velikih finančnih težav. S prihranki sem si kupila 1000 m2 zemlje. A vedno je bila moja življenjska želja, in še danes je: imeti družino in svojo hišo. Med kariero sem se poročila in ves finančni del zaupala svojemu bivšemu možu. Napaka. Velika. Nato je mož odprl športno trgovino. Vzeli smo posojilo za zagon trgovine. Vse je v svoje roke prevzel mož, saj sem jaz takrat še tekmovala. Trgovina je slabo poslovala, zato je vse tonilo v brezno. Z nekdanjim možem imava dva otroka. Nato je prišla ločitev in z njo veliko težav. Jaz sem bila vseskozi zaposlena, imela dodaten zaslužek, skrbela za družino in otroka. A finančno smo bili proti koncu vedno zelo slabi. Ko je trgovina tonila v brezno, sploh. Trgovino je bivši mož zaprl.

A posojila so ostala. Ker je bilo posojilo zavarovano s hipoteko, mojo zemljo, sem v to vpletena tudi jaz. Ker mož ni plačeval posojila, je banka blokirala račune obema. V istem času se je mož odselil, tudi ločila sva se. Takrat sem izgubila tudi službo v vojski. Vse je bilo na kupu. Preživeti sem morala dva otroka. Zadeva je prišla tako daleč, da mi lahko vzamejo tudi zemljo. Trenutno stanje: otroka sta stara 5 in 8 let. Delam za polovični delovni čas, popoldne sem trenerka in delam še nekaj dodatnih stvari. Delam veliko, a imam občutek, da delam samo zato, da preživim, ne zato, da bi nekaj ustvarila … A tega si tako močno želim.

Računa sta še vedno blokirana, zavarovana moram biti kot kočevski medved zaradi kreditov, bivši mož ne plačuje ne preživnine ne kreditov …. Prihraniti ne morem nič. Avto imam na lizing, ker ga nujno potrebujem, katere druge ugodne variante pa še nisem našla. Uporabljam samo gotovino, ker je račun blokiran. Nekaj denarja sva enkrat vložila v forex. Jaz se v to nisem poglabljala, ker sem zaupala njemu. Vse je propadlo. Zdaj sem ločena, skrbim za otroka, oba sta športnika, delam čim več, kar lahko …. Odkar sem samostojna, mi gre finančno bolje, a največja težava je, da imam še toliko dolgov za nazaj. Z otrokoma živim pri starših, v majhnem stanovanju (35 m2). Starša mi veliko pomagata pri varstvu in stroških bivanja. Želim si popraviti finančno situacijo. A potrebovala bi pravo, strokovno pomoč.”

Izzivi, ki jo čakajo:

Takšne ovire, kot so predstavljene v tej zgodbi, zmorejo premagati le redki. Tisti najboljši. Tisti, ki so nekoč že bili vrhunski. Na prvem mestu se bo treba znebiti blokad, narediti dober načrt odplačevanja dolgov, saj je čas, da se trud začne poplačevati. Najhujše je, ko delamo in delamo, pa tega nikjer ne občutimo. Vzporedno s tem sledi iskanje načina, kako povečati prihodke, saj roko na srce, nižanje stroškov ne bo imelo posebnega učinka, ko so ti že na minimumu. Izkušnje so, pa čeprav slabe, in zdaj se je treba iz njih čim več naučiti. Te so navadno na koncu najbolj dobrodošle.

Specialistka za financiranje in osebni proračun v podjetju Vezovišek&partnerji strankam pomagam pripraviti individualni načrt financiranja in namesto njih krmarim mimo finančnih pasti ter posrkbim, da se varno zadolžijo. Več o podjetju Vezovišek&partnerji na www.vezovisek.si.