"Že kar nekaj časa spremljam vaše nasvete, pa nikoli še nisem zasledila teme o tem, ali je bolje plačevati z gotovino ali s kartico."

Kdaj imam stvari bolj pod nadzorom! Sama se namreč zelo trudim spraviti finance v red, pa mi ne uspeva najbolje. In potem enkrat poskusim tako, da uporabljam le gotovino, drugič samo kartico. A na koncu ugotovim, da še vedno nimam pravega nadzora in da mi konec meseca še vedno nič kaj dosti ne ostane. Zanima me, kakšen je vaš recept.

Hvala, Erika.

Erika, pozdravljeni!

Najprej vse pohvale, da se trudite spraviti svoje finance v red in da vztrajate na poti do svojega cilja, čeprav rezultati še niso takšni, kot bi si želeli. To je največkrat največji izziv … Vztrajati pri tem in verjeti v to, da rešitve obstajajo.

Vaše vprašanje sem osebno že večkrat prejela. Moj odgovor pa je vedno enak. Ni pomembno toliko, ali plačujemo z gotovino ali s kartico. Pomembno je, da imamo plačevanje pod nadzorom. Kateri način plačevanja boste izbrali, je odvisno od vas. Kakšen človek ste. Boste manj zapravili, če boste imeli gotovino ali ne? Obstajajo ljudje, ki nikakor nimajo nadzora nad gotovino in vsak bankovec zelo hitro zapravijo. Enostavno gre evro sem, tja in naenkrat jih nimajo več. Obstajajo pa ljudje, ki delujejo ravno obratno. Nadzor imajo le na tak način. Enostavno bankovca (ali kovanca) ne dajo kar tako iz roke. Poleg tega si gotovino lahko zelo lepo razporedijo po predalčkih v denarnici ali celo ovojnicah, skladno z njihovim budžetom. To je tisto, kar je pravzaprav ključno. Da si denar na začetku meseca razporedimo po kategorijah in načrtujemo vnaprej.

Lepo ste napisali, da vam konec meseca ne ostane kaj dosti … To ni odvisno od tega, ali boste plačevali z gotovino ali s kartico. Odvisno je od tega, ali boste takoj (najmanj 10 %) prihodkov dali na stran ali ne. Če boste uporabljali sistem ovojnic, boste ta denar spravili v eno izmed njih. Če pa boste uporab­ljali kartico, boste ta denar enostavno umaknili na drug račun. Na ta način vam bo konec meseca gotovo nekaj ostalo. No, seveda, če se res potem tega denarja ne boste dotikali. Dejstvo je, da ko enkrat denar spravite 'na varno', je veliko težje poseči po njem.

Plačevanje s kartico ima tudi svoje prednosti in slabosti. Prednost je ta, da so naše transakcije zbrane na enem mestu in da imamo vse stroške evidentirane (nam jih ni treba posebej beležiti), poleg tega je varnost gotovo večja, kot pa če bi s seboj nosili vso gotovino … Slabost pa je največkrat ta, da nimamo nadzora, kot bi ga morali imeti. A tudi ta nadzor se da lepo rešiti. Kot sem že uvodoma napisala … Če bomo del denarja odmaknili od sebe, si nastavili kategorije, potem bo tudi ta način plačila prinesel rezultate, kot si jih želimo.

Sicer pa je najpomembneje, da izberete sistem, ki bo vam ustrezal in vas bo najhitreje pripeljal do želenih rezultatov. Pa uspešno!

Specialistka za financiranje in osebni proračun v podjetju Vezovišek&partnerji strankam pomagam pripraviti individualni načrt financiranja in namesto njih krmarim mimo finančnih pasti ter poskrbim, da se varno zadolžijo. V reviji Liza svetujem in odgovarjam na vaše vprašanje, ki mi ga pošljite na elektronski naslov ana@financnirecepti.si. Več o podjetju Vezovišek&partnerji na: www.vezovisek.si

Liza - 9/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 9/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.