Pozdravljeni! S partnerjem sva prišla do točke, ko si res želiva spremembe.

Ne zasluživa malo, pa nama kljub temu na koncu meseca ne ostane nič. Še več, ne samo da nama ne ostane nič, že vnaprej veva, katere obveznosti naju čakajo iz naslova obročnega nakupovanja, popravil, zavarovanja itn. Pred leti sva že enkrat ukinila vse kartice in limit (še preden sva imela otroke – danes imava dva), danes pa sva spet na istem oz. slabšem, saj imava tri kredite, dva limita, dve kartici itn. Enostavno ne veva, kje in kako začeti. Nekaj časa sva si vodila odhodke in prihodke, pa naju je minilo, saj nisva videla nobenega učinka. Poleg tega sploh ne moreva priti na zeleno vejo, ko pa najino stanje na začetku meseca oz. ob plači ni nič, ampak je minus. Lepo prosim za nekaj usmeritev, da bova spet dobila voljo. Trenutno je nimava in misliva, da sva brezupen primer. Hvala lepa. Natalija

Ga. Natalija!

Vem, kako se počutite, saj niste edini v takšni situaciji. Vsak zase misli, da je brezupen primer, ko pa na ta primer pogleda nekdo drug, ki ni čustveno vpleten, zelo hitro vidi, da ni tako hudo, kot se vam zdi.

To, da se zavedata, da morata nekaj korenito spremeniti, je že zelo veliko. Lahko bi rekli največ. Poleg tega si tega želita oba. Kaj bi si želeli lepšega? Tudi izkušnjo že imate in veste, česa si ne želite več. Odlično! Zdaj je treba samo še ugotoviti, kaj delate narobe in kaj vas vsake toliko časa (let) pripelje do tega, da vam ne ostane nič in se vaše obveznosti povečujejo. To, da niste videli učinka, ko sta vodila 'budget', je nekaj, kar si misli večina. Zakaj je tako? Ker sploh ne ve, čemu je 'budgeting' namenjen?

To, da spremljamo porabo za nazaj, ni osnovni namen 'budgetiranja'. Ključno je, da se pri porabi omejimo, to porabo porazdelimo po posameznih kategorijah in se je potem držimo. Gre torej za načrtovanje vnaprej. Pri tem upoštevamo osnovno pravilo, o katerem sem res že velikokrat pisala. In to je, da NE čakamo do konca meseca in takrat damo na stran, če nam kaj ostane, temveč logiko obrnemo in že takoj, ob plači, sredstva najprej usmerimo na varčevalni račun. Vem, tega niste bili vajeni do zdaj, pa vendar se boste tega lahko zelo hitro navadili, če se boste le potrudili in zavestno začeli odmikati del denarja od sebe. Lahko vam zagotovim, da tega ne boste preveč čutili in da bodo položnice kljub temu plačane. Poleg tega vama ne uide popis vseh obveznosti. Treba je videti, kaj vaju vsak mesec čaka ter je neizogibno in koliko časa bo še tako. Zelo lepo se lahko potem naredi načrt odplačevanja teh obveznosti.

Ni torej bistvo v tem, da se vse skupaj zapakira v nov kredit in boste potem začeli z ničle (se torej znebili minusa), temveč v tem, da se potrudite in preverite, kje vse imate rezerve, ki jih lahko usmerite v predčasno poplačilo obveznosti. Boste videli, kako hitro se vam bodo mesečne obveznosti zmanjševale, ko boste najprej poplačali eno pa drugo in pri tem pazili, da si ne nakopljete nove. Načrt torej, vzeti se v roke, si določiti jasen, merljiv cilj in iti v akcijo. To je tisto, kar morate zdaj še narediti, in potem boste zmagali. Saj veste, brez akcije ni reakcije. Pa srečno!

Specialistka za financiranje in osebni proračun v podjetju Vezovišek&partnerji strankam pomagam pripraviti individualni načrt financiranja in namesto njih krmarim mimo finančnih pasti ter poskrbim, da se varno zadolžijo. V reviji Liza svetujem in odgovarjam na vaše vprašanje, ki mi ga pošljite na elektronski naslov ana@financnirecepti.si. Več o podjetju Vezovišek&partnerji na: www.vezovisek.si.

Liza - 10/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 10/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.