Spomnimo se ... Aleša in Tatjano spremljamo v projektu Popolne finančne preobrazbe, kjer ugotavljamo, da imata lepe možnosti za varčevanje.

Zavedata se, da je dolgoročno varčevanje zelo pomembno za stabilnost družinskih financ in doseganje dolgoročnih ciljev. Par je tako varčevati začel že pred časom, še preden sta se vključila v projekt Popolne finančne preobrazbe, s ciljem, da bi si kupila hišo v Ljubljani ali njeni okolici. Čeprav se jima je nabral lep kupček prihrankov, pa z izkupičkom nista povsem zadovoljna. Dogaja se jima, da naložbe kupujeta ob nepravem času. Za pomoč smo tokrat povprašali strokovnjaka iz Alta Skladov.

Deset odstotkov za dolgoročne cilje – G. Sašo Zajec pravi, da moramo za dolgoročno varčevanje, kot je denimo pokojnina, nakup nepremičnine, šolanje otrok in podobno, vsak mesec nameniti deset odstotkov mesečnih prihodkov. V primeru Aleša in Tatjane to pomeni dobrih 400 evrov na mesec. Do danes se jima tvegane naložbe niso najbolj obnesle. Bila sta finančno premalo poučena, kar pa zadnje leto ali dve poskušata spremeniti.

Nesrečni nakupi na pregretem trgu! “Tatjana in Aleš se glede na povedano dobro zavedata pomena dolgoročnega varčevanja. Hkrati imata nesrečno roko pri izbiri naložb, saj sta za plemenitenje premoženja izbirala tvegane investicije, v katere sta vstopala v že zelo pregretem trgu. Takšen nesrečni primer so bile ravno leta 2007 tako imenovane 'balkanske' naložbe in kot vse kaže konec leta 2017 tudi kriptovalute. Tvegane investicije sicer niso nič nenavadnega, je pa pomembno, da predstavljajo manjši del portfelja, ki ga varčevalci namenjajo plemenitenju svojega premoženja. Za dolgoročno plemenitenje ali ustvarjanje premoženja je običajno primerno varčevanje v vzajemnih skladih, je pa tudi pri tej obliki varčevanja treba slediti finančnemu načrtu, ki naj ga vsak vnaprej izdela skupaj z izkušenim finančnim svetovalcem. Vsako odstopanje od načrtovane poti in lovljenje donosnih priložnosti se običajno konča z razočaranjem, še pravi g. Zajec.”

Ko imamo na voljo veliko časa, potem lahko tudi več tvegamo, kar pa po drugi strani pomeni tudi potencialno večji donos, seveda, če vse naredimo tako, kot je prav. In nagrada je, da do nepremičnine pridemo z manj sredstvi, kot bi jih potrebovali sicer. Ob tem opozarja, da se je treba zavedati, da se s samim nakupom nepremičnine dolgoročno varčevanje za to isto nepremičnino še ne konča. “Nepremičnina zahteva vzdrževanje in čez določeno obdobje je potrebna obnova – streha, fasada, napeljava, kuhinja, kopalnica, parket, okna in podobno, kar je smiselno načrtovati dovolj vnaprej, saj bo le tako strošek vzdrževalnih del kar najnižji.”

Dolgoročno varčevanje je možno v različnih naložbenih oblikah, so se pa skozi zgodovino kot najdonosnejše izkazale ravno delniške naložbe. Toda za uspešno plemenitenje premoženja neposredno v delnicah je treba imeti razpršene naložbe in dovolj znanja, ne smemo pa pozabiti niti stroškov, povezanih s trgovanjem, ter davčnih obveznosti. “Večina varčevalcev se ravno iz teh razlogov raje odloča za dolgoročno varčevanje v globalnih delniških vzajemnih skladih razvitih trgov, lahko pa svojo naložbo tudi nekoliko začinijo z bolj tveganimi skladi ali drugimi naložbami, vendar le v manjšem odstotku,” poudarja Sašo Zajec.

Kaj pa indeksni skladi, ki so prav tako priljubljena oblika dolgoročnega varčevanja? Stroški teh skladov so nekoliko nižji, saj so pasivno upravljani in sledijo gibanju vrednosti izbranega borznega indeksa. Aktivno upravljani skladi jih včasih premagajo, včasih pa tudi ne. “Je pa cilj aktivno upravljanih skladov, da vlagateljem zagotavljamo višji donos od primerjalnega indeksa (benchmark),” poudari strokovnjak Alta Skladov in doda: “Tatjani in Alešu svetujem, da se pred izbiro dolgoročnih naložb posvetujeta z izkušenim finančnim strokovnjakom, potem pa sledita finančnemu načrtu in potrpežljivost se jima bo obrestovala.”

Ana Vezovišek je specialistka za  financiranje in osebni proračun.

Liza - 26/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 26/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.