Zdravo! Pišem vam po obisku ene izmed bank, kjer sem se zanimala za stanovanjsko posojilo …

Zadnjih šest mesecev spremljam prispevke o tem, kako se danes splača zadolžiti, kako imamo novi zakon, ki ščiti potrošnike, in kako nam morajo banke podati vse informacije glede posojila. A žal moram povedati, da v praksi tega nisem začutila. Ko sem se oglasila na svoji matični banki in se želela pozanimati o tem, kakšno posojilo bi bilo zame primerno, sem dobila vse druge informacije, kot to. Bančnica mi je izračuna zelo hitro pripravila, povedala, da lahko izbiram med variabilno in fiksno obrestno mero, a mi pri tem ni dala nobene obrazložitve, katera možnost bi bila zame bolj primerna. Obenem mi je zelo hitro dala vedeti, da je obrestna mera stvar pogajanja in da če bom pri njih sklenila še varčevanje in zavarovanje, da bo ta cena še nižja. Zanima me, ali je to prav? Kaj ni vloga bančnikov, da nas opozorijo na vsa tveganja in nam predstavijo najboljšo rešitev za nas? Kako naj izberem prave produkte? Res ne vem, kako se odločiti in kako izbrati najboljšo možnost, da ne bi čez 10 ali 15 let obžalovala svoje odločitve.

Hvala. Natka

Ga. Natka!
Zelo zanimiva vprašanja ste zastavili in verjamem, da se s tovrstnimi vprašanji ukvarja še marsikdo drug. Res je, da je lani sprejet novi zakon, ki naj bi bolj zaščitil potrošnike, pa vendar vam lahko povem, da je praksa na žalost popolnoma drugačna. Sama se dnevno srečujem s primeri, kjer se lepo vidi, da se zakon ne upošteva. In druge rešitve kot to, da se enostavno potrošniki čim bolj izobrazijo, ta trenutek ne vidim. Na kaj vse morate biti pozorni?

1. Razmerje med vrednostjo nepremičnine in višino posojila!
Če je nepremičnina vredna recimo 100 tisoč evrov, vi pa bi želeli 80 tisoč evrov stanovanjskega posojila, potem se boste morali sprijazniti tudi z višjo obrestno mero kot sicer.

2. Obvezna cenitev pooblaščenega cenilca!
Tu govorimo o strošku med 250 in 400 evri, odvisno od vrste nepremičnine. Strošek ni zanemarljiv, zlasti če ocena vrednosti banki potem ne bo ustrezala in bo zaradi nje zavrnila posojilo.

3. Sklenitev 'paketa'!
Tukaj si natančno preračunajte, kaj ta 'paket' pomeni za vas. Katere storitve vključuje in ali jih res nujno potrebujete. Poudarek tu je predvsem na limitu in kreditni kartici.

4. Sklenitev rentnega varčevanja!
Marsikomu se zdi smiselno, češ: "Super! Bom vsaj varčeval. Tako ali tako bi moral! In če bom potreboval sredstva, jih bom vzel ven." Žal ne gre tako. Določena varčevanja so vezana na vašo upokojitev. Torej, če imate še 30 let do upokojitve do teh sredstev ne morete nikakor priti, do njih pridete le z odločbo o upokojitvi. Zato je treba biti zelo previden, ko sklepate razna varčevanja.

5. Sklenitev nezgodnega zavarovanja z enkratnim plačilom premije
To je eden izmed pogojev, ki je tudi zelo zavajajoč. Banka ob najemu stanovanjskega posojila stranki predstavi ponudbo in strošek enkratne premije nezgodnega zavarovanja. A pozor! S tem vam pravzaprav lahko banka zakuha zelo veliko škodo. Kreditojemalci mislijo, da so z zavarovanjem ustrezno zaščiteni in da bo v primeru najhujšega za njihove bližnje poskrbljeno ter dolg do banke poplačan. Ko pa pride do recimo naravne smrti, česar nezgodno zavarovanje ne krije, nihče ne dobi nič. Posojilo pa ostane zapuščina vaši družini – dedičem.

Ja, pasti je kar nekaj in na te se je treba dobro pripraviti. Kaj je najbolje za vas? Vsekakor najprej zelo temeljit pregled trenutne finančne situacije, projekcije za prihodnost in nato izbira kredita 'po meri'. Srečno!

Specialistka za financiranje in osebni proračun v podjetju Vezovišek&partnerji strankam pomagam pripraviti individualni načrt financiranja in namesto njih krmarim mimo finančnih pasti ter poskrbim, da se varno zadolžijo. V reviji Lisa svetujem in odgovorjam na vaše vprašanje, ki mi ga pošljite na elektronski naslov ana@financnirecepti.si. Več o podjetju Vezovišek&partnerji na: www.vezovišek.si

Foto: Goran Antley

Liza - 12/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 12/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.