Vse več se nas zaveda, da smo sami tisti, ki bomo morali poskrbeti za svojo prihodnost in da moramo že danes modro investirati svoj višek sredstev.

In kaj pomeni modro investirati? To pomeni, da mora naš privarčevani denar pridobivati vrednost in da se moramo dobro seznaniti z vsemi možnostmi, ki obstajajo. Pa si danes poglejmo, kateri so ključni koraki, ki jih je dobro prehoditi, preden investiramo:

Določimo svoje potrebe – pa smo spet pri tem, koliko denarja sploh potrebujemo za življenje. Ljudje pogosto naredimo napako, ko investiramo sredstva, ki jih v resnici sploh nimamo, saj nimamo urejene osnove, kot je t. i. likvidnostni portfelj. In ta sredstva nam morajo biti na voljo kadarkoli – navadno na varčevalnem računu.

Določiti moramo cilje posamezne naložbe, investicije – kakšen je sploh naš cilj? Varčevanje za pokojnino ni enako varčevanju za otroke ali za avto. Ko bomo določili cilj, bomo sploh videli, kakšno tveganje si lahko privoščimo.

Seznanjeni moramo biti s tveganjem – ugotoviti moramo, kakšno tveganje si sploh lahko privoščimo, kakšno prenesemo. Tukaj velja preprosto pravilo – večje je tveganje, višji je donos. Če bi želeli npr. v enem letu zaslužiti 15-odstotni donos, se moramo zavedati, da na drugi strani obstaja tudi možnost takšne izgube. Torej, vprašajmo se, kakšno tveganje smo sposobni sprejeti, da ne bo ogrozilo naše finančne situacije.

Seznanimo se tudi z inflacijo – ki je zelo pomemben dejavnik, ki ga moramo upoštevati pri investiranju. Prav nič nam ne pomaga 3-odstotni letni donos, če imamo na drugi strani inflacijo 3,5 odstotka. V tem primeru naš denar izgublja vrednost. Pomembno je, da se tega zavedamo in da zato iščemo rešitve, ki nam bodo povečevale vrednost.

Začnimo z malo sredstvi – s tem ni prav nič narobe. Marsikdo si misli: ”Kaj naj jaz investiram. Imam le kakšnih 100 evrov mesečno.” To je odlično! Ste že slišali za metodo povprečnega stroška? To pomeni, da bomo takrat, ko bodo
trgi rastli, kupovali manj, ko bodo padali, pa več.

Spoznajmo osnovne naložbene razrede – in se seznanimo z možnostmi, ki obstajajo na trgu. Če ne bomo ločili med obveznicami, delnicami, vzajemnimi skladi, hedge skladi, alternativnim naložbam itn., bomo težko kam prišli oz. bomo težko (vsaj) obdržali tisto, kar smo investirali.

Naložbe spremljajmo – in jih ustrezno korigirajmo, ko je treba. Če se sami ne čutimo dovolj suverene (saj so to le redki), si raje poiščimo pomoč. A previdno! Tudi dobrega in predvsem etičnega osebnega svetovalca je izziv najti. Pa srečno!

Specialistka za financiranje in osebni proračun v podjetju Vezovišek&partnerji strankam pomagam pripraviti individualni načrt financiranja in namesto njih krmarim mimo finančnih pasti ter poskrbim, da se varno zadolžijo. V reviji Liza svetujem in odgovorjam na vaše vprašanje, ki mi ga pošljite na elektronski naslov ana@financnirecepti.si. Več o podjetju Vezovišek&partnerji na: www.vezovišek.si

Liza - 45/2017

Članek je objavljen v reviji
Liza - 45/2017

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.