V zadnjih tednih ne glede na to, kam pridem, slišim pogovor o kriptovalutah.

O tem, kako vse raste, kako so nekateri čez noč postali milijonarji, kako sta se na lestvico najbogatejših Slovencev med prvih deset uvrstila ustanovitelja borze kriptovalut. Kako se da enostavno obogateti in da danes pravzaprav nima več smisla varčevati v 'klasičnih' naložbah, ko pa v 'kriptosvetu' lahko toliko zaslužiš in še in še.

Ja, prav zanimivo je spremljati vso to evforijo in samo vprašanje časa je, kdaj bo eksplodiralo. Zakaj je tako? Ker se je še vsaka evforija tako zaključila. In to še posebej velja za tisto, ki je povezana z denarjem. Prav neverjetno je, kako danes marsikomu ni več dovolj 10-odstotni letni donos oz. še huje, se marsikdo posmehuje vsem tistim, ki ne dosegajo 40-odstotnega mesečnega donosa ali še več! Zanimivo pri vsem skupaj pa je tudi, da se nihče ne sprašuje in ne razmišlja o tem, kaj pa, če se trg zamaje, kaj pa, če vse izgubim ...

Kot da se kaj takšnega ne more zgoditi. Bojim se, da bomo kmalu priča novim žalostnim zgodbam. Zgodbam, kjer bodo ljudje kljub trenutnim bajnim zaslužkom na koncu zaključili s finančnim zlomom. Največji izziv je namreč ohraniti razum v času, ko človek dobro služi, pa ne glede na to, ali gre za redne mesečne prihodke od dela ali pa investiranja. Hitro se namreč navadimo na več, pri čemer pa v obdobju, kot je kriptomanija, hitro pozabimo na to, kako ranljivi smo pravzaprav v vsakem trenutku.

Danes spremljamo zgodbe, kjer ljudje najemajo posojila, da lahko vstopajo v kriptosvet, kjer je njihov glavni namen hitri zaslužek. Nekateri investirajo celo zato, da bodo z zaslužkom poplačali obveznosti, ki jih imajo. Uh, to pa je res tisti rdeči alarm. In kaj se bo zgodilo, ko bo vrednost padla za 10, 20, 50, 80 odstotkov? Tega si verjetno nihče ne želi predstavljati.

Pohlep je lahko posameznikov največji sovražnik in razlog, da bomo vse tisto, kar smo do danes privarčevali, izgubili ali pa da bomo svoje obveznosti še povečali. Prav nič ni narobe s tem, da investiramo, da želimo oplemenititi svoj višek sredstev, a poudarek je res na višku sredstev. Veliko ljudi, ki danes tako brezglavo drvi v kriptosvet, pa ne investira viška sredstev, temveč tisto, česar v resnici ne more pogrešati. In to je zelo, zelo nevarno. A kaj bi zdaj govorili in pametovali ... Tisti, ki želi nekomu dobro in ga želi opozoriti na tveganje, je danes deležen očitkov, da se ne spozna na ta svet, da ne ve, kaj zamuja, da mu ne želi dobro ... Ali pa je celo deležen kakšnega posmeha. A saj veste, kako pravi pregovor: Kdor se zadnji smeje, se najslajše smeje. Pa tokrat s tem ne mislim, da bi res privoščili padec vsem tistim, ki danes tako hlastajo po hitrem bogastvu, temveč želim sporočiti, da takrat, ko bo prepozno, res ne bo prav, da bi s prstom kazali na druge. Sami smo se odločili, da toliko tvegamo.