Uh, ali moramo o tem sploh še kaj posebej pisati?

Ja, mislim, da je to tisto, kar je treba še enkrat, posebej poudariti ... Kot je že bilo omenjeno, je to recept naših starih, prastarih staršev. A ga mi tako težko sprejmemo ... Listek bi morali imeti za vse nakupe, ne samo tiste splošne, vsakdanje (ali tedenske), ko se odpravimo po hrano. Listek bi morali imeti tudi za nakup novoletnih daril. Pa veste, zakaj? Ker nas bo sicer enostavno odneslo.

Preveč je motečih dejavnikov, ki odvrnejo našo pozornost in nam izpraznijo denarnico. Sicer moram priznati, da opažam, da nekateri v trgovini uporabljajo listek, a opazim tudi, da pogosto gledajo mimo listka, po policah, in nato izberejo stvari, ki jih na tem listku ni. Kaj ni to neverjetno? Se je zgodilo tudi vam, da ste se odpravili v trgovino po eno ali morda dve stvari, ven pa prišli s tretjo? In potem ste morali še enkrat v trgovino in ste bili besni, ker se vam spet ni uspelo zadržati? Ja, to ni enostavno.

Prednost listka je med drugim v tem, da se nič kaj dosti ne spreminja, če hodimo v trgovino enkrat tedensko ali še manj pogosto. Preverite pri sebi, boste videli ...
Navadno kupujemo enake stvari, točno vemo, pri katerem trgovcu kupimo kaj in kdaj itn. in koliko česa potrebujemo. Res, prav neverjetno predvidljivi smo pri svojem nakupovanju. Zato je vse tisto, česar ni na našem listku, posledica bodisi tega, da smo šli v trgovino lačni, smo šli v trgovino v resnici nepripravljeni ali pa smo bili enostavno tisti dan bolj dovzetni za vse akcije, ki smo jih 'srečali' na poti do blagajne.

Ima pa listek še eno prednost ... Dopolnjujemo ga sproti. Ko nam določene stvari zmanjka, jo enostavno umestimo na seznam. Poleg tega si lahko že vnaprej skreiramo jedilnik za ves teden, pogledamo, kaj že imamo doma in kaj moramo še dokupiti. Vem, marsikdo si misli: “Kako naj vem, kaj bom jutri jedel, ko pa ne vem niti, kje bom danes.” Vem, današnji tempo življenja je popolnoma drugačen, kot je bil pred desetletji. Pa vendar to ne pomeni, da bi morali zaradi tega imeti kaj drugačne navade, ko je treba iti v trgovino! Saj veste, kdo v resnici kupuje, ko pridemo v trgovino – naše oči, naš želodček in otroci. Pri nakupovanju brez listka ne izgubimo samo precej denarja, tudi hrana navadno ni najbolj zdrava. Kako le, ko pa se nam mudi, smo lačni in 'pograbimo' tisto, kar nas bo navidezno najbolj nasitilo. Če se nakupovanja lotimo načrtovano, manj pogosto (priporočam enkrat tedensko ali še manj pogosto), bomo prihranili čas, denar in stres. Ja, ravno ta slednji je tisti, ki bi se mu morali izogibati v največji meri. Že tako je prisoten povsod okoli nas, zakaj bi si ga potem še sami povzročali z brezglavim nakupovanjem?

Torej, ko boste šli naslednjič v trgovino, ne samo da pojdite z listkom, pojdite tudi z razumom in načrtom, da boste nakupovanje čim prej zaključili ter da boste na koncu zadovoljni s tistim, kar ste kupili. Torej le tisto, kar je bilo na listku. Ja, verjeli ali ne, to je svojevrsten uspeh.

Specialistka za financiranje in osebni proračun v podjetju Vezovišek&partnerji strankam pomagam pripraviti individualni načrt financiranja in namesto njih krmarim mimo finančnih pasti ter poskrbim, da se varno zadolžijo. V reviji Liza svetujem in odgovorjam na vaše vprašanje, ki mi ga pošljite na elektronski naslov ana@financnirecepti.si. Več o podjetju Vezovišek&partnerji na: www.vezovišek.si